Novi talas vreline stiže u Srbiju, osveženje se ne nazire

0
713

Na snazi je upozorenje RHMZ na visoke temperature, koje važi do 19. jula – danas i u prvoj polovini naredne sedmice očekuje se lokalno i do 40 stepeni. U velikim gradovima očekuju se i tropske noći.

Najniža temperatura danas je od 18 do 23 stepena, a najviša od 35 do 38 stepeni.

Zapadna Srbija, Šumadija, Pomoravlje i Jugoistočna Srbija su pod crvenim meteo-alarmom, što znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Za danas je prognozirana i veoma visoka vrednost UV indeksa, što znači da se treba kloniti sunca. Ako već izlazite, potrebno je preduzeti odgovarajuće mere, poput nanošenja zaštitnog faktora, oblačenja u široku odeću svetle boje i nošenja šešira sa velikim obodom.

Zaštitni faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i posle svakog boravka u vodi.

Stručnjaci savetuju da u vrelim danima treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičku aktivnost, uzimati više tečnosti i izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana.

Kada je reč o klima-uređajima, njih ne treba koristiti dok temperatura ne pređe 30. podeljak. Optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora tokom letnjeg perioda treba da je za 5–10 stepeni niža od spoljne temperature vazduha, odnosno leti da se kreće u rasponu 24–28 stepeni.

Izvor: RTS

Prethodni članakIzložba “Sto godina Vislave Šimborske“ u Gradskoj biblioteci
Sledeći članakPredsednik omladine Narodne stranke, Čačanin Lazar Paunović: Jeremićeva odluka sramotna!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here