Novo arheološko nalazište kod Gimnazije neće uticati na dinamiku rekonstrukcije Ulice župana Stracimira

9
1830

ČAČAK – Tokom izvođenja radova na uređenju Trga Nadežde Petrović u samom centru grada, ispred zgrade Gimnazije, radnici su naišli na arheološko nalazište. O tome je odmah obavešten Narodni muzej u Čačku.

Arheolozi nisu bili iznenađeni, jer su još 2015. godine u dvorištu Gimnazije otkriveni temelji velike građevine iz rimskog perioda, kao i hrišćanski grobovi ukopavani u temelje te, verovatno, javne zgrade. Smatra se, zapravo, da je oko škole bio centar naselja iz rimskog perioda.

Otkriven je grob sa ostacima skeleta za koji arheolozi smatraju da je pokojnik mlađeg uzrasta (14 – 15 godina), a po orijentaciji položaja ruku, verovatno da je u grob položen hrišćanin iz perioda između 14. i 15. veka.

Postoje indicije da će se pojaviti i još jedan kameni grob.

  • Postoji kamenje koje ukazuje na to, ali i da je na tom potezu nekada bilo groblje, odnosno nekropola iz hrišćanskog perioda, koja je usko povezana za postojanjem crkve na tom potezu, sve do dolaska Turaka i pretvaranja crkve u džamiju – rekao je arheolog Narodnog muzeja u Čačku Vujadin Vujadinović.

On je istakao da su svi nalazi podignuti, dokumentovani i fotografisani, kao i da će se istraživanja nastaviti do kraja sedmice.

Pream informacijama iz Gradske uprave Čačak, ovo arheološko otkriće neće uticati na dinamiku radova na rekonstrukciji Ulice župana Stracimira i njeno transformisanje u pešačku zonu.

Izvor: Morava info, Večernje novosti

Prethodni članakPočelo suđenje za pad mosta u Ovčar Banji, evo šta je pred sudom rekao jedini okrivljeni
Sledeći članakOvi delovi teritorije Čačka danas pet sati bez struje

9 KOMENTARA

  1. cudno je da taj deo do sad nije prekopavan, ipak je centar grada.Secam se da kad se kopalo pored crkve da je bilo grobova i turaka i hriscana ( drugacije se sahranjuju)

  2. Čime se hraniš kada si tako pametan, roštilj od Nikoljdana, a? Ako si glup nisi slep da vidiš kada je rok za završetak radova. A za vidikovac je rok 02.04.2024.godine, sigurno će ga ovi tvoji završiti tada.

  3. Opet se zarad izbora uništava istorija i sprečava naučno-istraživački rad, a sve zarad dobijanja političkih poena, tako da ćemo kao oduvek, ostati uskraćeni za istinu o našem poreklu i poreklu grada Čačka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here