Obeležen dan Umetničke galerije “Nadežda Petrović“

1
484

ČAČAK – Danas je u Čačku obeležen dan Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“, dan kada je 31. maja 1961. godine osnovana ova ustanova. Tim povodom prijateljima i saradnicima Galerije dodeljene su zahvalnice za pomoć u realizaciji predstavljenih programa.

Direktor Galerije Brranko Ćalović istakao je da je naglasak na programskoj aktivnosti za 2023. godinu bio na realizaciji obeležavanja velikog jubileja, 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. Ovaj jubilej je svojim značajem prevazišao nacionalne okvire i zahvaljujući inicijativi i aktivnostima ustanove, svoje mesto je našao i u kalendaru organizacije UNESKO za 2023. godinu.

  • Trudili smo se da približimo ličnost žene koja se izborila za sopstvene stavove u umetnosti, zbližavala umetnike ovih prostora, radila na obrazovanju i emancipaciji društva prolazeći kroz mukotrpnu borbu protiv predrasuda i konzervativizma kako pojedinaca tako i tadašnjeg društva. Jubilej je podrazumevao kompleksan i multidisciplinaran pristup u smislu sadržajnosti programa baš kakva su bila i mnogostruka interesovanja Nadežde Petrović. Pre drugih ove izložbe nalaze uporište u sredinama u kojima je Nadežda ostavila veliki trag – Hrvatska, Slovenija i Francuska, prve dve države zbog hrvatskih i slovenačkih umetnika, njenih velikih prijatelja koji su sa njom učestvovali u osnivanju velikih izložbi i tadašnjih prvih kolonija a Francuska zbog plodnog slikarskog opusa navedenog perioda – rekao je Ćalović.

Galerija je tokom godine bila i jezgro programskih i infrastrukturnih aktivnosti projekta Prve nacionalne prestonice kulture i jedan od najistaknutijih učesnika ovog projekta pri čemu se posebno izdvajaju iniciranje formiranja Muzejskog kvarta, sada centralnog mesta za umetnost i kulturu grada Čačka.

  • Posebno nam je zadovoljstvo što će uskoro naš grad dobiti i trg koji će nositi ime naše sugrađanke čime grad nastavlja da ugrađuje njenu ličnost u svoj kulturni identitet i za tu priliku Galerija je izvršila konzervatorske radove na bisti ispred Gimnazije a prirediće i poseban program za svečano otvaranje novog trga u našem gradu – dodao je direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“.

Najvidljiviji i za javnost najinteresantniji segment delatnosti koju Galerija obavlja svakako jesu izložbe. U toku 2023. godine u Galeriji je priređeno 11 izložbi i tri ulične galerije. Predstavljeni su najistaknutiji i najznačajniji umetnici i umetnice srpske likovne scene, kao i regionalni i inostrani stvaraoci. Realizovana su i dva posebna projekta („Nadežda Petrović. Istina i sloboda“ i „Slikarski razgovori“) koji su se odvijali tokom cele 2023. godine.

Programske aktivnosti, projekti, domaća i međunarodna saradnja, prisutnost u interresornoj saradnji ustanova kulture učinili su da Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ bude brendirana od strane IKOM -a Srbija kao ustanova visokih dometa i zauzme mesto među nekoliko najboljih muzeja u prethodnoj godini.

Na Dan državnosti, 15. februara 2023. godine, Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrovićˮ dodeljen je Sretenjski orden trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima. Kvalitet rada ustanove prepoznat je i na međunarodnom planu, pa je tako Galerija od prošle godine i dobitnik specijalnog priznanja, nagrade Foruma slovenskih kultura „ŽIVA“ za „otvorenost i odnos prema posetiocima“ koja je predstavnicima ustanove uručena na završnoj manifestaciji Foruma slovenskih kultura 4. oktobra 2023. godine u Bratislavi.

Izvor: Morava info

Prethodni članakTeren za padel od 1. juna u kompleksu SC “Mladost“
Sledeći članakRakočević: Da se protiv Poleta na lep način oprostimo od ranga u kojem smo proveli tri godine

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here