Obradović: Vreme da protesti pređu u novu fazu, nema izbora bez fer uslova

4
225

ČAČAK – Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je sada pravo vreme za dogovor svih političkih opcija prave opozicije, sindikata, udruženja, javnih ličnosti, studenata i građana oko nove političke platforme iza kojih će svi stati, a koja bi između ostalog podrazumevala da nema izbora dok nema uslova za njihovo fer i pošteno održavanje.

Sada je pravi trenutak za dogovor. Nama je sada potreban pravi unutrašnji dijalog u Srbiji, u kome bismo – uz poštovanje naših različitosti i novu političku kulturu koja podrazumeva normalnu komunikaciju i kad se ne slažemo o svemu – došli do nove političke platforme iza koje bismo svi stali. Kad kažem svi – mislim na sve političke opcije prave opozicije, sindikate, udruženja građana, javne ličnosti, studente, građane… – naveo je Obradović u autorskom tekstu.

Prema njegovim rečima, u jednom opozicionom frontu treba da budu svi koji već osam nedelja zajedno šetaju ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima Srbije.

On je naveo „sve koji se već dugo samostalno bore protiv ove vlasti: penzionere, malinare, prosvetare, opljačkane bankarske klijente, postradale od kriminala javnih izvršitelja, ratne veterane, borce protiv izgradnje mini-hidroelektrana koje uništavaju naše reke i ekosistem, vojni i policijski sindikat…“.

Svi treba da budemo u jednom opozicionom frontu, a svako neka ga zove kako mu odgovara: građanski, narodni, socijalni ili patriotski front – napisao je Obradović.

On smatra da će se svi oni lako složiti oko toga da nema odstupanja i da treba nastavtiti proteste do pada vlasti Aleksandra Vučića, što je kako je rekao „uslov svih uslova za povratak normalnosti u Srbiju“, da nema izbora dok nema uslova za fer i poštene izbore, da nijje dovoljno samo da su protiv Vučića, već da se sada unapred mora znati kako će izgledati Srbija posle Vučića, kako se „ovakve stvari ne bi ponavljale“ i kako niko ne bi morao ponovo da šeta za nekoliko meseci ili godina.

Mediji i izbori treba da budu slobodni, vlast odgovorna i smenjiva, a državna institucije i zakoni iznad pojedinaca koji moraju da odgovaraju čim prekrše zakon – naveo je Obradović.

On je kazao da uspeh dosadašnjih protesta ne proističe iz toga što ih organizuju studenti, niti što ih podržava Savez za Srbiju i druge političke opcije iz opozicije, niti što na njih pozivaju ili na njima govore brojne javne ličnosti, već je tajna uspeha u jedinstvu i u tome što su svi zajedničkim snagama zalegli za to da protesti uspeju – bez obzira na naše ideološke i političke razlike.

Svi smo došli do istog zaključka: ova vlast nije normalna i sveukupno stanje u državi je nenormalno. Jedino rešenje je da prvo skinemo ovu vlast, a onda vratimo stvari u normalu – naveo je Obradović.

Prema njegovim rečima, potreban je konsenzus oko elementarnih postavki, a onda je za dalje potreban dijalog i dogovor.

Savez za Srbiju je u svojoj programskoj platformi u 30 tačaka stavio kompletnu viziju kako treba da izgleda jedna normalna zemlja: lustracija, Zakon o poreklu imovine svih nosilaca javnih funkcija od 1990, rešavanje nagomilanih problema sa javnim izvršiteljima, bankarskim dužnicima, domaćom privredom i poljoprivredom, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, porodična politika, vraćanje otetih penzija… – kazao je on.

Dodao je da smatra da je za budući dogovor ključna ideja Saveza za Srbiju o prelaznoj Vladi stručnjaka na čelu sa nestranačkim premijerom u kojoj neće sedeti niko od lidera opozicije, a koja će biti oročena na godinu dana.

Zadatak prelazne Vlade, kako je naveo, bio bi da resetuje sistem, vrati Srbiju u normalu i uvede red, zatim da donese sistemske zakone oko kojih se dogovorimo, da oslobodi medije i omogući prve fer i poštene izbore posle Vučićevog pada sa vlasti.

Autor: Beta

Prethodni članakDanas je najdepresivniji dan u godini
Sledeći članakIznenada preminuo čačanski đak, poznati ekonomista i profesor

4 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here