Odbijen zahtev za odlaganje školske godine, predlaže se samoizolacija đaka koji stižu sa odmora u inostranstvu

0
376
Foto: Shutterstock

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održan je sastanak između sindikata prosvete i predstavnika prosvetnih vlasti, koje smatraju da je bespredmetan predlog Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) o odlaganju početka školske godine.

Podsetimo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije danas da nije za pomeranje početka školske godine.

Uputstvo o nastavi nismo mogli da damo ranije jer niko nije mogao da predvidi razvoj epidemiološke situacije. Važno je da deca krenu u školu, naročito najmlađi. Treba da poštujemo rokove – rekla je Ana Brnabić novinarima.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ predložio je u dopisu Ministarstvu prosvete, da Krizni štab razmotri mogućnost da se za školsku decu po povratku iz inostranstva uvede samoizolacija ili dostavljanje negativnog testa na korona virus, a ne samo upozorenje.

Sindikat je ocenio da izostanak takvih učenika na početku školske godine ne bi bio prepreka njihovom obrazovanju.

Istovremeno sprečiće se potencijalno širenje infekcije u školi i dodatno obezbediti bezbedni uslovi za obrazovno-vaspitni rad – piše u dopisu koji je sindikat uputio Ministarstvu.

Podsetimo, epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije danas da je moguće da će Krizni štab za borbu protiv koronavirusa preporučiti da deca koja su bila u inostranstvu novu školsku godinu započnu deset dana kasnije, zbog postojanja rizika da se u zemlju vrate zaraženi virusom.

To je važna stvar o kojoj ću pričati na sledećem sastanku Kriznog štaba. Tako bi se rizik od zaražavanja dece u školama smanjio na najmanju moguću meru. To je moja lična ideja koja ima smisla i dobro bi bilo ako bi se usvojila barem kao preporuka – kazao je Kon za današnju „Politiku“.

Izvor: Agencije

Prethodni članakŠarčević se nije pojavio na sastanku sa predstavnicima sindikata prosvete
Sledeći članakGordan Kičić ovogodišnji laureat nagrade “Mija Aleksić“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here