Održan dvanaesti protest u Beogradu, demonstranti prošli kroz “tunel laži Aleksandra Vučića“

0
423
Foto: M. Ilić/RAS Srbija

Dvanaesti protest “1 od 5 miliona” počeo je okupljanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle su građani krenuli u protestnu šetnju.

Oni su Uzun Mirkovom ulicom stigli do Pariske, a potom skrenuli u Ulicu kneza Sime Markovića, zatim u Brankovu, da bi kod Terazijskog tunela napravili bakljadu.

U tunelu, koji su nazvali „tunel laži Aleksandra Vučića“ izlepili su plakate sa njegovim izjavama, a potom se uputili ka Svetogorskoj ulici. Ispred RTS-a su takođe napravili bakljadu i poručili da „uprkos svim lažima koje se propagiraju, Srbija se umiriti ne može“. Kolona je potom krenula ka zgradi REM-a, a ispred Skupštine Srbije su postavljene kutije da građani ubace potpisani primerak Sporazuma sa narodom.

Ispred parlamenta su rašili i transparent „Počelo je“ i napravili još jednu bakljadu. Na kraju protesta, istaknut je zahtev za smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara i poručeno da će se šetati ulicama sve do njegovog ispunjenja.

Pre početka šetnje, na platou su održani govori.

Dobro veče, časna i hrabra Srbijo. Zdravstveni radnici su odlučili da podrže mirne proteste jer smo nezadovoljni statusom i položajem, i uslovima u kojima lečimo ljude. Svima smo se obraćali, ali niko nije odgovorio. Moje poštovanje hrabroj i časnoj Srbiji koja je izašla na ulice. Preti nam propast sistema, a napuštanje Srbije nije više stvar principa trbuhom za kruhom, već je razlog bahatost i bezobrazluk sa kojima smo suočeni. Tome treba stati na put – rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, koji se prvi obratio okupljenima.

Reč je potom uzela potpredsednica DS Dragana Rakić.

Donosim vesti sa političkog fronta, danas su svi odbornici formirali Asocijaciju i nas 680 je to potpisalo. Štiteći naše lokalne samouprave, štitimo celu Srbiju. Mi smo udruženje slobodnih građana, želimo da živimo u slobodi. Rekli smo ne kršenju zakona i gašenju slobode. Mi se nismo sklonili, savili ni prodali. Mi smo rekli ne mafiji, strahu, nasilju, ludilu… – rekla je ona i dodala:

Molim vas, ne nasedajte na laž da su svi političari isti. Ima nas koji verujemo drugačije, koji nećemo odustati, jer sloboda nema cenu. Ni politike nisu iste, dela su ono što se pamti, a nedela ono što se kažnjava.

Među govornicima bio je i psiholog Žarko Trebješanin.

Srbiji nije potreban vladar već sistem u službi građana. Umesto pojedinca, nama potrebne su nam institucije i vladavina prava. Živimo u društvu gde su uništene ljudske vrednosti. Gde vlada primitivizam, egoizam, pohlepa i to se mora promeniti – rekao je on.

Izvor. Blic

Prethodni članakRada Karanac: Hoćemo istinu i pravdu za našu Moravu
Sledeći članakŽenska odbornička mreža Čačka: Nulta tolerancija na porodično i partnersko nasilje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here