Održan poslovni forum “Švedska u Srbiji“

0
221
Foto: Z. Stojičić/Ambasada Švedske

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana Švedske i razvojnih projekata koje u Srbiji sprovodi Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), ambasada Švedske i Privredna komora Srbije organizovale su poslovni forum “Švedska u Srbiji – investicije i saradnja za buducnost“.

Na forumu je zaključeno da za unapređenje poslovne saradnje Švedske i Srbije postoje velike mogućnosti, naročito u oblasti poljoprivrede, u kojoj Srbija ima potencijala koji je do sada samo delimično iskorisćen.

ERICSSON, Mirjana Stojanović, menadžer za digitalne usluge

U Srbiji poslujemo od 1996.godine i aktivno sarađujemo sa svim operaterima. Kada govorimo o prelasku sa 4G na 5G tehnologiju, Ericsson je omogućio da to bude samo promena softvera, bez investicije u dodatnu opremu i to ćemo realizovati čim propisi u Srbiji to dozvole. Korisnici će imati 100 puta brži download i upload u odnosu na 4G tehnologiju.

TETRA PAK, Jovan Gligorijević, direktor fabrike Tetra Pak South Eastern Europe

U poslednjih pet godina uložili smo 21 milion evra u Srbiji i jedan smo od najvećih investitora. Iz Srbije izvozimo u 60 zemalja. Naša fabrika je prva proizvodna fabrika u Srbiji koja je dobila priznanje Japanskog instituta za održivost. Kada govorimo o održivosti, nastojaćemo da pratimo novi trend i pređemo na kartonsku ambalažu i za vodu, koju ste danas imali priliku da vidite.

IKEA, Hilde Van Krikinge, direktor za korporativne komunikacije

Super smo srećni u Srbiji, kako sa prodajom, tako i sa ljudima. Naši radnici su prošli obuke i treninge i svi su izjavili da bi želeli što duže da rade kod nas. U prvoj poslovnoj godini IKEA je zaradila 5,6 milijardi dinara (47,2 miliona evra), naša robna kuća imala je 1,8 miliona posetilaca, a internet stranica 10,4 miliona pregleda.

SECURITAS, Aleksandar Hajduković, predsednik

U Srbiji poslujemo 11 godina, imamo 4.000 zaposlenih i 500 klijenata. Naš posao obezbeđenja proširio se ne samo na obezbeđenje objekata, već i na zaštitu podataka. To nas čini jedinom kompanijom za obezbeđenje objekata na svetu koja se bavi i bezbednošću podataka.

ORIFLAME, Kosovka Ticić, direktorka za Zapadni Balkan

Prema procenama Svetskog trgovinskog foruma, trgovina će 2027.godine biti potpuno drugačija, isporuka će se vršiti dronovima, kupci će kod kuće imati senzore za online kupovinu koji će im omogućiti da, na primer, osete miris proizvoda. Planiramo da nam onlajn rast sa sadašnjih 10% bude 40% do 2027. Plan nam je da raširimo 3Dštampu, što će omogućiti ulazak malih kompanija na tržište i one će se baviti pravljenjem proizvoda po zahtevu kupca. Sada imamo 80% online prodaju, cilj nam je 100%. Interesantno je da je 72% poseta našem sajtu preko mobilnog telefona.

Prethodni članakBasara: Kosovski Černobil
Sledeći članakVladimir Lučić, Čačanin na klupi užičke Slobode: Svakom bi bio izazov i privilegija da bude trener Borca

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here