Održan svečani koncert učesnika manifestacije “Horska sretanja“

0
134

ČAČAK – Polaznici Muzičke Akademije “Horska sretanja“ pripredili su svečani koncert u nedelju 25. jula, u prepunoj Galeriji Narodnog muzeja u Čačku.

Ova Akademija posvećena je izvođenju i proučavanju srpske horske duhovne muzike i proširenju repertoara crkvenih horova koji su često ograničeni na kompozicije našeg najznačajnijeg kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Tako da su se na repertoaru svečanog koncerta našle kompozicije i ređe izvođenih srpskih kompozitora: Dušana Maksimovića, Nikole Srbina, Isaije Srbina, Miloša Raičkovića i drugih.

Polaznici Akademije su iz svih krajeva Srbije (Beograd, Sremska Mitrovica, Alibunar, Novi Sad, Negotin i dr.) došli u naš grad, i u periodu od 19. do 25. jula na intenzivnim svakodnevnim probama, pod dirigentskim vođstvom Daniele Ivanović iz Beograda, spremili program koji su predstavili čačanskoj publici. Takođe su učestvovali na bogosluženjima u Ovčarsko-kablarskim manastirima, pešačili do Savinih voda i pećine Kađenice, a stigli su i da upoznaju naš grad. Svakog dana trajanja Akademije, za polaznike kao i za naše sugrađane bila su organizovana propratna predavanja, koja su pokrila razne oblasti: identitetske teme, muzičko-umetničke i lingvističke – rekli su organizatori.

Čitava manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i inoformisanja Republike Srbije i Grada Čačka, a u organizaciji Udruženja “Irmos“.

Organizatori navode da je ideja da ova manifestacija postane tradicionalna i da Čačak postane prepoznatljiv kao grad u kome se neguje srpska duhovna muzika.

Izvor: Morava info

Prethodni članakMarko Pecarski novi košarkaš Borca
Sledeći članakAsfaltiran put u jednom od najudaljenijih sela na teritoriji Čačka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here