Opozicija pozvala građane u šetnju protiv nasilja u ponedeljak

11
874

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije uputili su zahtev vlastima za zaustavljanje nasilja i utvrđivanje odgovornosti za oružane napade u prethodna dva dana i pozvali građane da na protestnom skupu u ponedeljak iskažu protivljenje nasilju.

Poslanici grupa Ujedinjeni, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno, Demokratske stranke i Pokreta Dveri najavili su da će skup biti u 18 sati kod Spomenika Nikoli Pašiću u centru Beograda. Oni su saopštili da će planirano mirno okupljanje biti u ponedeljak posle trodnevne žalosti.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izneo je zahteve utvrđene na sastanku opozicionih poslaničkih grupa, od kojih je prvi zaustavljanje promovisanja nasilja.

Tražimo zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru, kroz momentano smenjivanje članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju, nemoral i primitivizam na televizijama s nacionalnom frekvencijom – rekao je Aleksić.

Opozicija traži i, kako je naveo, zabranu štampanih medija koji sadržajem promovišu primitivizam, nasilje, objavljuju lažne vesti i krše novinarske kodekse. Traže i smenu rukovodstva javnog medijskog servisa Radio-Televizije Srbije zbog emitovanja programa koji afirmiše nasilje, kriminal i agresiju.

Drugi zahtev je utvrđivanje institucionalne odgovornosti, smenjivanje ministara koji snose objektivnu odgovornost. S obzirom na činjenicu da niko od njih nije podneo ostavku, tražimo smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, ministra prosvete Branka Ružica i šefa Bezbednosno-Informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina – kazao je poslanik Narodne stranke.

Kako je dalje naveo Aleksić, opozicija traži održavanje sednice Skupštine Srbije s jednom tačkom dnevnog reda na kojoj će biti razmotrena odgovornost Vlade Srbije, kao i bezbednosna situacija u zemlji. Istakao je da je rok za realizaciju iznetih zahteva sedam dana – do idućeg petka.

Zahteve ne iznosimo danas kao političari, već kao građani ove zemlje, kao roditelji i u ime svih roditelja. Ukoliko nema volje da se ovo realizuje, ukoliko se ništa ne preduzme, mi ćemo preduzeti mere koje su adekvatne snazi i veličini ove tragedije – rekao je Aleksić.

Poslanica Ne davimo Beograd Biljana Đorđević kazala je da je današnja najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će na ulicama biti više policajaca došla posle njegove izjave da policajac ne bi sprečio oružani napad u beogradskoj osnovnoj školi.

Mi smatramo da obrazovanje mora da bude na čvrstim nogama. Nama je potrebno više nastavnika koji će dobiti instrukcije Ministarstva prosvete šta treba da rade i kako da se sada ponašaju – navela je ona.

Đorđević je dodala da je školama potrebno više pedagoga i više psihologa koji su bili potrebni i pre oružanog napada u školi, a da je sada povećanje broja psihologa i pedagoga u školama od suštinske važnosti.

Poslanica Ujedinjenih Marinika Tepić rekla je da opozicija godinama upozorava na širenje nasilja i mržnje od strane vlasti, a da je 17 žrtava u oružanim napadačima prethodna dva dana, posledica onoga na šta su je opozicija upozoravala.

Ona je osudila izjavu premijerke Ane Brnabić da u slučaju oružanog napada u osnovnoj školi “sistem nije zakazao“, i ocenila da sistem zaista nije zakazao jer je “sistem razoren i sistem ne postoji“.

Izvor: Beta

Prethodni članakKoje je sedište u autu najopasnije, a koje najsigurnije u slučaju nesreće?
Sledeći članakPredaja nelegalnog oružja MUP-u bez posledica od 8. maja do 8. juna

11 KOMENTARA

 1. Kao prvo, treba ukinuti prikazivanje domaćh serija na RTS. Nikad nisam gledao groznije, pune krvi, scene. Zar mora tako? A svi plaćamo pretplatu. Boli me briga za ostale kanale. A RTS je javni servis Srbije.

  • Ne, treba da protestvuje onaj kojeg je na vlast doveo Šešelj, Dačić i ostali, koji preko 30 godina seju mrznju gde god stignu. Oni koji dovode na nacionalne televizije ratne zločince, ubice, ku.ve, lopove i kriminalce. Oni će da protestvuje sram vas bilo. Za bednu nadoknadu ima da hvalite sistem dok ne pocrkamo.

 2. Zamislite da Boško priča protiv nasilja.. Pa on je čovek koji je inspirator nasilja, bahatosti, siledžištva. Nosio je motke, kamenje, nije doduše pištolj ali dovoljno da ga treba ignorisati.

  • Briga me za politiku i politicare,sve su to ista g…a..ali ovo je sad pitanje naseg opstanka,buducnosti nase dece..ovako vise ne moze i to je definitivno..mora se saseci sve u korenu i koliko je moguce krenuti od početka

 3. Zar je vreme za šetnju? Ako je iko kriv za nasilje bilo koje vrste i bahatost to su ovi koji će da šetaju. Primirite se malo. Imajte empatije prema sitaciji koja nas ne pogidila. Nije sve politika.

  • Kako se zovu osobe kojima plaćate da vas vole?
   Danas se zovu botovi ali u našem narodu ima i još neki mnogo poznatiji naziv.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here