Osmi protest u Beogradu: Ova vlast izjednačila je istinu i laž, pravdu i nepravdu, dobro i zlo

2
311

Protest „1 od pet miliona“ održan je večeras u Beogradu, a kolona se prošetala centralnim gradskim ulicama, od platoa ispred Filozofskog fakulteta do Vlade Srbije, gde je napravljena bakljada i gde su zatraženi fer i slobodni izbori.

Foto: U. Arsić/RAS

Okupljeni, koji su prethodno imali performans ispred zgrada dnevnog lista „Politika“ i Radio televizije Srbije, gde su zalepili trake sa natpisom „cenzurisano“, poručili su na kraju šetnje ispred Vlade Srbije:

Nećemo izbore na kojima je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić uvek i na svakom mestu nosilac liste. Živela hrabra Srbija i hrabri Beograd. Nas je ipak više. Srbija se umiriti ne može. Živela Srbije. Počelo je – rekla je jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović.

Kolona se od platoa kretala Svetogoskom ulicom ka RTS-u, a zaustavila se nakratko ispred zgrade dnevnog lista „Politika“, gde su uzvikivali „ua“ i na ulazna vrata zalepili trake na kojima piše „cenzuirsano, 1 od 5 miliona, počelo je“. Potom su produžili ka zgradi RTS gde su takođe zalepili trake sa natpisom „cenzurisano“. Takođe, ponovili su kritike protiv uređivačke politike javnog servisa.

Okupljenima se na početku obratila jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović, koja je rekla da su uz proteste stali advokati, kao i više od 400 profesora, asistenata i docenata univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu…

Više od 30 gradova ustalo je protiv klike na vlasti. Ovo se ne može zaustavi… Vi nemate strpljenja za građane, a mi nemamo za vas. Sve je u redu, sudiće vam se pošteno – rekla je ona i dodala da je jedna od zahteva protesta bilo i hapšenje nalogodavaca paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, i da je sada uhapšen predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević i profesor FPN Čedomir Čupić zatražili su u svojim govorima ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što je propraćeno skandiranjem okupljenih.

Vučić učestvuje u vršenju sve tri vlasti, najavljuje donošenje zakona i utvrđuje i sprovodi državnu politiku. Sopštava ko jeste a ko nije učinio krivična dela. U podeli vlasti suspenduje vladavinu prava. On mora da podnese ostavku da bi Srbija ponovo postala pravna država – poručio je, između ostalog, Zoran Ivošević.

Posle njega se obratio i profesor Čedomir Čupić.

Aleksandar Vučić je vladavinu prava pretvorio u vladavinu lične samovolje, vladu u lični poslušnički servis, a parlament u glasačku mašinu koja ima zadatak da njegovu samovolju ozakoni – kazao je u Čupić u obraćanju okupljenima.

Pozivam sve koji pripadaju sferi znanja da se pridruže građanima i da svojim znanjima pomognu da se država uredi na demokratski način. Moć znanja i moć savesti treba da se uključe i da ovu zemlju izvuku iz nedaća”, rekao je Čupić.

Čupić je rekao da cilj protesta treba da bude ostavka predsednika Vučića.

Za ovih mesec i po dana iskristalisala se samo jedna dobra odluka – Vučiću, podnesi ostavku. Ili, ako to ne prihvati, smeniti ga. Ova vlast je izjednačila istinu i laž, pravdu i nepravdu u korist nepravde, dobro i zlo u korist zla… Biće ona dobra i za tebe i za sve nas. Zapamtite da nema nezamenljivih. Neka to zapamte i svi koji dobiju poverenje u budućnosti. Ovaj protest je čas demokratije za buduće lidere – rekao je profesor Čupić.

Izvr: Blic, Nedeljnik

Prethodni članakBez iznenađenja u hali kraj Morave, Zemunci bez šansi protiv Borca
Sledeći članakZamenica gradonačelnika: Neprimerene izjave Velimira Ilića o “ljubavnom gnezdu“ u gradskoj upravi

2 KOMENTARA

  1. Patrijarh srpske pravoslavne crkve treba da se obrati Aleksandru Vucicu i da od njega trazi da ne deli srpski narod i da ne izaziva nesrecu u Srbiji. Vucicevo ponasanje prema gradjanima ko ji se mrznu na ulici moze doneti nesrecu srpskom narodu. To je jasno svima kojima je do dobrog u Srbiji stalo. Ako Vucic nece da promeni lose stanje u Srbiji, onda to mora da promeni narod.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here