Osobama sa autizmom nedostaje socijalna interakcija

  0
  207

  Prema evidenciji Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, u našoj zemlji oko 2.500 osoba ima autizam. U Čačku ih je, prema nezvaničnim podacima, oko 30.

  Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je uzrok još nepoznat , javlja se do treće godine i češći je kod dečaka. Prema istraživanjima, na 10.000 novorođenih, rađa se četvoro do petoro dece s autizmom.

  U Čačku godinama funkcioniše Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Čačak, koje pokušava da ukaže na probleme sa kojima se suočava ova populacija.

  Ponekada je diskriminacija očigledna, kao na primer kada je detetu onemogućen pristup školi. Nekada je manje očigledna, ako osobe sa autizmom ne dobijaju podršku koja im je potrebna zbog nedostatka javnog finansiranja. Bez prihoda i adekvatne podrške, teško je održati životni standard. Tokom celog života, ovo osobe sa autizmom sve više i više isključuje iz društva u kojem žive – navode, pored ostalog, u ovoj organizaciji.

  Pomoć osobama sa autizmom kroz razne radionice pokušavaju da pruže zaposleni u Ustanovi “Zračak“.

  Autizam nije bolest. To je stanje u kome se dete nalazi i u to stanje je dete došlo zbog niza nekih fizioloških, psihičkih, socijalnih poteškoća koje je imalo u toku razvoja – kaže Vesna Čeganjac, defektolog.

  Ono što je poteškoća kod autizma je nedostatak socijalne interakcije. Pokušavamo da promenimo kanal komunikacije kroz razne interaktivne sadržaje u Ustanovi “Zračak“. To su uglavnom deca koja nisu verbalna. Ona se uglavnom na ovaj način, kroz slikanje, bojenje, lepljenje ili na neki drugi način da uspostavimo sa njim odnos – navodi psiholog Ljiljana Marić.

  Prethodni članakPredstavljanje knjige “Ljudi bez grobova“ Enesa Halilovića u Domu kulture
  Sledeći članakUmesto da primi drugu dozu “Sinofarm“ cepiva, Čačanka revakcinisana “Fajzerom“

  OSTAVITE ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here