Otkaz za samohranu majku i invalida: Otpuštene radnice najavile tužbe

1
498
Foto: MNA/Miloš Lukić

IVANJICA – Nekoliko bivših radnica ivanjičke fabrike čarapa „Proleter“, čiji je većinski vlasnik nemačka kompanija „Atar“, najavilo je tužbu protiv menadžmenta fabrike zbog toga što su pre desetak dana – tvrde, bez ikakve najave i protivzakonito – proglašene za tehnološki višak.

I, dok se nezvanično saznaje da su iz ovog preduzeća krajem prošlog meseca, posle nove sistematizacije, otpuštena čak 34 radnika, Ivanjičanke koje su radile u firmi koja dobro posluje i gotovo kompletnu proizvodnju izvozi u Nemačku kažu da se na ulici našla i samohrana majka dvoje maloletne dece Suzana Šuluburić, kojoj je posao u „Proleteru“ bio jedini izvor prihoda.

Zvala sam u sedište naše firme u Beogradu, da pitam direktora zašto sam dobila otkaz. Javila mi se sekretarica i rekla da ponovo pozovem za pet minuta. Međutim, kasnije na tom broju niko nije podizao slušalicu, pa sam se obratila našem pravniku, ali ni ona nije imala šta da mi kaže – očajna je Suzana.

Posle dugogodišnjeg rada u ivanjičkoj „čarapari“, otkaz je – iako ima status osobe sa invaliditetom – dobila i Stojislava Radonjić.

Svoja prava ću potražiti na sudu, jer sa 60 godina starosti i tri i po decenije staža niko neće hteti da me ponovo zaposli, a od nečega bi trebalo da živim i kupujem lekove – kaže Stojislava.

U nedostatku zvaničnih informacija o razlozima za otpuštanja, po Ivanjici se nagađa da bi to moglo da bude „nesavesno korišćenje bolovanja“, što je, navodno, loše uticalo na poslovanje firme.

U fabrici je prestala potreba za obavljanjem poslova na kojima su oni bili angažovani, pa su 34 zaposlena dobila rešenja o prestanku radnog odnosa. Pribavili smo mišljenje oba reprezentativna sindikata i Nacionalne službe za zapošljavanje, a otpuštenima su isplaćene otpremnine. Žao nam je zbog činjenice da je među njima samohrana majka i invalid rada, ali je menadžment tako sproveo socijalni program – kaže izvršni direktor „Proletera“ Branislav Raić.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni članakBorac nakon Splita putuje u Čajetinu na derbi KLS
Sledeći članakVučićevo stanje stabilno, na VMA iz predostrožnosti

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here