Otvaranje izložbe “Čačak – održiva budućnost grada“ na Gradskoj plaži

0
266

ČAČAK – Na šetalištu Gradske plaže u Čačku u utorak, 31. maja, biće otvorena izložba “Čačak – održiva budućnost grada“.

Kako je najavljeno, izložba na otvorenom donosi priču o Čačku kao gradu posvećenom zelenim inicijativama, a za sve zainteresovane posetioce biće otvorena do 6. juna.

Na deset dvostranih panela prikazano je na koji način Čačak zajedno sa Švedskom, Evropskom unijom i Vladom Srbije ulaže u upravljanje otpadom i otpadnim vodama da bi stvorio održivu budućnost grada.

Uvodni segment izložbe ukazuje na važnost prerade otpadnih voda kao značajnu šansu očuvanja najvažnijeg prirodnog resursa koji imamo. Ovim se ujedno najavljuje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Čačku sa kanalizacionim sistemom. Srbija, EU i Švedska će ovu investiciju zajedno sprovesti u delo – navode organizatori iz ambasade Kraljevine Švedske u Beogradu.

Sva kanalizacija neprečišćena se odliva u Zapadnu Moravu i njene prirodne vodotokove, što je jedan od ključnih faktora zagađenja životne sredine i javnog zdravlja. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sprečiće ispuštanje oko 250 litara otpadne vode u sekundi iz kanalizacije u Zapadnu Moravu. Ovo je samo jedna od pogodnosti budućeg postrojenja za očuvanje kvaliteta zdravlja ljudi, hrane i životne sredine, ne samo Čačana, već i čitavog crnomorskog sliva kuda reka otiče. Izložba predstavlja i druge aktivnosti zajedničkog rada Švedske sa lokalnim i republičkim vlastima na upravljanju muljem i otpadom u skladu sa principima očuvanja životne sredine i održivosti.

Izložba “Čačak – održiva budućnost grada“ deo je “EU zelene nedelje“ koja se ove godine obeležava od 30. maja do 5. juna širom Evrope sa istim prioritetima – razvoj cirkularne ekonomije, postizanje “nultog zagađenja“ i očuvanje biodiverziteta.

Švedska podržava Vladu Srbije i grad Čačak sa 750.000 evra u pripremi dokumentacije za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u okviru projekta “Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine“ – PEID. Evropska unija obezbediće veći deo investicija, a u ulaganjima i realizaciji projekata učestvuje i Vlada Srbije i Grad Čačak.

Izložbu “Čačak – održiva budućnost grada“ organizuje Švedska ambasada u Srbiji u saradnji sa Gradom Čačkom, Ministarstvom zaštite životne sredine i Delegacijom EU u Srbiji. Izložba prikazuje projekte saradnje koje podržava Švedska zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPioniri Borca vicešampioni Srbije
Sledeći članakGas ćemo plaćati po naftnoj formuli, evo šta ona znači

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here