Otvaranje “Miloša Velikog“ za trećinu rasteretilo saobraćaj na Ibarskoj magistrali

0
375
Foto: Predsedništvo Srbije

Kažu da svakome ko je učio vožnju na Ibarskoj magistrali nijedan auto-put neće teško pasti. Izgrađena je 60-tih godina prošlog veka. Pored nje su nikle pijace, pumpe, stovarišta, servisi i prodavnice. Pečenjare su proslavile ovu deonicu.

Ibarska magistrala bila je mnogima nezaobilazan put do mora. Nekima je donela provode u kafanama koje će pamtiti. Međutim, otvaranjem auto-puta „Miloš Veliki“ mnogi su počeli da je izbegavaju.

Prema podacima „Puteva Srbije“ od trenutka puštanja u rad novih deonica auto-puta „Miloš Veliki“, ustanovljeno je da je saobraćaj na Ibarskoj magistrali, na potezu od Preljine do Lipovačke šume (Velike Moštanice), rasterećen za oko 35 odsto.

U septembru 2019. godine Ibarskom magistralom, odnosno na potezu od Preljine do Lipovačke šume, prošlo ukupno oko 230.000 vozila

Prosečno, dnevno, Ibarskom magistralom u septembru, na potezu od Preljine do Lipovačke šume (Velike Moštanice), prošlo oko 7.800 vozila.

Rasterećenje Ibarske magistrale je već tokom prve nedelje, kada je otvoren auto-put „Miloš Veliki“, bilo evidentno. „Putevi Srbije“ navode da se samo za prvih pet dana od puštanja u saobraćaj na novootvorenu deonicu auto-puta uključilo više od 70.000 vozila, dok je na Ibarskoj magistrali, mereno od Lipovačkih šuma do Preljine, prošlo ukupno 32.000 vozila, odnosno dnevno oko 7.300 vozila.

„Miloš Veliki“ nije preuzeo samo putnike, već i posetioce ugostiteljskih objekata.

Era Ojdanić iz restorana „Era i sin“ kaže da je „Miloš Veliki“ privatnike na Ibarskoj magistrali malo „srezao“.

Prvih nekoliko dana, dok se nije naplaćivala putarina, je to bilo 50 odsto čisto sto posto. Sada je nešto bolja situacija – rekao je Ojadanić.

Mi smo bazirali posao na stalnim gostima, restoran radi već 30 i nešto godina tako da nije uticalo previše. Već godinama razmišljamo o tome da to može da se desi i onda smo ulagali u sam restoran, hranu, u osoblje – kaže Lazo Ivković iz restorana „Srbija“.

Državni put prvog B reda 22 na južnom delu ide paralelno uz reku Ibar. Zato je u narodu i postao mnogo poznatiji kao Ibarska magistrala. Dug je oko 300 kilometara, građen je od 1960. do 1965. godine.

Međutim, često ga nazivaju i „crna magistrala“ jer, kako kažu, predstavlja najopasniji putni pravac u zemlji sa nekoliko stotina saobraćajnih nezgoda na godišnjem nivou.

Izvor: MNA

Prethodni članakHor svešetenika Sanktpeterburške mitropolije održao koncert u punoj sali Doma kulture
Sledeći članakTrnavac: Jedna fotelja ukradena iz Narodne skupštine nalazi se kod Velimira Ilića

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here