Otvaranje rekonstruisanog objekta Galerije “Risim“

0
1175

ČAČAK – Izložbom „Risim: Slikar na duge staze“ Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak će svečano otvoriti rekostruisani objekat Galerije „Risim“ u utorak 2. juna u 18 sati.

Radovi na opsežnoj rekonstrukciji objekta započeli su 2017. godine. Izvršena je sanacija vlage, konzervatorsko-restauratorski radovi fasade i krova objekta, kao i adaptacija unutrašnjeg izložbenog prostora. Radovi su okončani postavljanjem sistema tehničke zaštite objekta početkom ove godine.

Otpočinjanje sa radom Galerije „Risim“ i izlaganje legatske postavke umetničkih dela Bogića Risimovića Risima bilo je planirano za mart mesec, ali je usled epidemije kovida-19 čitav program morao biti odložen.

Na izložbi „Risim: Slikar na duge staze – Slike i crteži iz Spomen-zbirke Bogića Risimovića Risima“ predstavljen je značajni deo umetnikovog opusa, a postavka će biti dostupna posetiocima do kraja avgusta (nakon čega počinju pripreme za 30. Memorijal Nadežde Petrović).

„Ja sam slikar na duge staze – kroz vreme … Tek sam pred velikom slikarskom avanturom“, reči su Risimove koje oslikavaju duh njegovog stvaralaštva.

Bogić Risimović Risim pripada prvim generacijama mladih slikara koji su početkom pedesetih godina prošlog veka u uzavreloj atmosferi opšteg društvenog, ekonomskog i kulturnog poleta učestvovali u stvaranju nove umetničke scene, razvijajući se i sazrevajući uporedo sa pojedinim oblicima posleratnog modernizma srpskog i jugoslovenskog slikarstva. Tokom tri i po decenije stvaralačkog rada prošao je osoben i celovit razvojni put u kojem je zavičaj bio ishodište i nepresušna ikonografska potka u stvaranju čistog jezičkog prostora i put ka integralnom umetničkoom delu univerzalnog značenja. Sudbinska vezanost za boju započela je u ranom detinjstvu u živopisnom okruženju bojadžijske radnje njegovog oca, što je u Risimovoj svesti utkalo živu kolorističku matricu i u mnogome odredilo njegovo slikarsko biće. Stvaralaštvo je počeo slikama prožetih duhom, etikom i estetikom krajputaša i nadgrobnih seoskih spomenika Dragačeva, a potom, preko slika setnih, tajanstvenih prostora stvarne i imaginarne gradske atmosfere ispunjenih simbolikom prolaznosti, otuđenosti i usamljenosti savremenog čoveka, stigao do predstave univerzalnog i metafizičkog zavičaja, do slika čistog poetskog doživljaja, kojima je definisao svoj filozofski i egzistencijalni stav.

Autor izložbe je Julka Marinković, istoričar umetnosti-muzejski savetnik uUmetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ Čačak, dok je izbor izloženih crteža sačinila Katarina Stevlić, istoričar umetnosti.

Izožbu će otvoriti gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Izvor: Morava info

Prethodni članakNaslednici
Sledeći članakĐilas pisao premijerki: Opoziciju pominjete samo kada vređate i lažete

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here