Otvorena izložba povodom 140 godina od rođenja zavičajne književnice Danice Marković

0
196

ČAČAK – Povodom 140 godina od rođenja zavičajne književnice Danice Marković, u Galeriji Gradske biblioteke otvorena je izložba „Trenuci u svetlosti“, autora Olivere Nedeljković. Izložba sagledava raskošni svet poezije i proze Danice Marković, ali i potresnu biografiju žene koja je nadilazila ondašnje stereotipe i bila dovoljno smela da načini iskorak, u svakom smislu.

Publiku je na početku pozdravio direktor Biblioteke Bogdan Trifunović, kazavši da je ovom izložbom, između ostalog, još jednom istaknut značaj zavičajnog nasleđa i lokalne kulturne baštine, kao i sećanja na Danicu Marković, koja se svrstava rame uz rame sa Vladislavom Petkovićem Disom, Brankom V. Radičevićem, Branom Petrovićem i drugim čačanskim velikanima.

Srpska orhideja, kako je najznačajniju pesnikinju prve polovine 20. veka nazivao čuveni Antun Gustav Matoš, rođena je 1879. u Čačku gde je živela nepunu godinu. Uprkos tome, Čačak je oduvek smatrao svojom i ponosio se njenim stvaralaštvom. Živom spomenu na književni opus ove pesnikinje, rodni grad je doprineo imenujući po njoj ulicu na Ljubićkom keju, a brojni stvaraoci i istraživači lokalnog kulturnog nasleđa bavili su se njenom biobibliografijom, priređivali njene knjige, sabirali rasejane rukopise i tumačili njeno lirsko i pripovedno delo: Siniša Kordić, Ranko Simović, Milenko Pajić, Radovan Marinković, Miodrag Jaćimović, Miladin M. Vukosavljević, Radoš Ž. Madžarević, Zoran Marinković i mnogi drugi. Naročitu ulogu u ovoj misiji imali su bibliotekari Gradske biblioteke u Čačku Milica Baković, Marija Orbović, Danica Otašević kao i Olivera Nedeljković, bibliotekar-savetnik Zavičajnog odeljenja i autor izložbe „Trenuci u svetlosti”.

U svom obraćanju ona je zahvalila porodici Ćoćić, Narodnom muzeju i Međuopštinskom istorijskom arhivu Čačak za dragocenu pomoć u realizaciji ovog programa i pročitala izuzetno potresnu biografiju Danice Marković završivši rečima:

Umrla je rano, nepokolebljivo se boreći do poslednjeg daha, sa oskudicom, nedaćama, predrasudama i palanačkim mentalitetom. Hodala je uzvodno, protiv struja koje nude lagodan život i mogućnost da se čovek oseća značajnijim nego što jeste. Zato ju je čitav vek nadživelo stvaralaštvo, zbog koga večeras i delimo ove trenutke obasjane svetlošću iz pesnikinjinog imena – rekla je Olivera Nedeljković.

Izložbenu postavku čini dvanaest plakata koje je dizajnirao Milenko Savović, kao i odabrana literatura i dokumenti koji javnosti predstavljaju neke do sada nepoznate detalje o životu i stvaralaštvu Danice Marković. Na ovoj izložbi, uz dve od tri za života objavljene knjige Danice Marković koje poseduje čačanska Biblioteka, prvi put je izložena i jedna knjiga iz njene lične biblioteke. To je knjiga pesnikinjinog savremenika, njenog i Disovog prijatelja, Milana Vukasovića na kojoj je Danica Marković svojim potpisom ostavila trag čitanja.

Kazivanjem stihova Danice Marković veče je upotpunila dramska umetnica Dragana Milošević Kuraica.

Izvor. Biblioteka “Vladislav Petković Dis“

Prethodni članakMarko Marinović: Pet igrača ne zaslužuje dres Borca, nove generacije su nevaspitane
Sledeći članakVidaković: Neće biti poremećaja proizvodnje u pogonu Kuglična vretena

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here