Otvorena nova zgrade Gradske biblioteke u Čačku: Praznik kulture i bibliotekarstva (FOTO)

3
1612

ČAČAK – U Čačku je danas svečano otvorena nova zgrada biblioteke “Vladislav Petković Dis“. Ceremoniji je prisustvovao ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević.

Na ovaj način, nakon više decenija, pod jedan krov smeštena sva odeljenja ove ustanove kulture, kao i brojni dodatni sadržaji.

Želim da pod ovim krovom ono dobro postane još bolje, i da ovaj konfor bude podsticaj za novi zamah čačanskog i sveukupnog srpskog bibliotekarstva. Neka čačanski primer bude impuls i za druge sredine u Srbiji koje još uvek nisu rešile pitanje smeštaja svoje osnovne ustanove kulture, a to su biblioteke – naglasio je Vukosavljević.

Grad Čačak je još 2009. godine kupio ovaj prostor, a na tenderu oglašenom u novembru 2016. posao obnove, dogradnje i nadgradnje objekta dobili su valjevsko preduzeće “Kej“ i beogradska “Tehno Vinča“, koji su konkurisali zajedničkom ponudom.

Ugovor je potpisan polovinom aprila 2017. godine.

Nova zgrada Gradske biblioteke Čačak predstavlja najmoderniju i najveću zgradu javne biblioteke u Srbiji. Ima tri nivoa iznad i jedan ispod zemlje.

Danas je važan dan za grad, za sve stanovnike Čačka i okoline, jer po prvi put Gradska biblioteka počinje da radi pod svojim krovom. Ja se u ime sugrađana zahvaljujem generacijama vrednih pregalaca koji su, evo, dosanjali i ovaj naš zajednički san. Čačak je dobio reprezentativnu stanovu kulture, a osim što je ovo najveća javna biblioteka pod jednim krovom u Srbiji, ona za sve nas ima mnogo veće i dublje značenje. U gradu u kom su stasavala izvanredna imena, poput Disa, Branka V. Radičevića, Brane Petrovića, te mnogih naših savremenika i plejade ljudi od pera kojih je mnogo, veoma je važno imati kuću koja će čuvati, izdavati i preporučivati neiscrpno knjižno blago – kazao je gradonačelnkik Čačka Milun Todorović.

Biblioteka raspolaže svim postojećim odeljenjima i uslugama, ali će uključiti i mnogo toga novog, poput velike i male sale za programe, galerijski prostor, veliku čitaonicu, odeljenje za mlade, dvorište za programe na otvorenom, kafe-knjižaru, elektronsku čitaonicu, sobu legata, besplatan internet u celoj zgradi.

U ovom svečanom trenutku ne smemo zaboraviti da moderna arhitektura, nova oprema i veličina prostora samo forma kojoj treba sadržaj da bi postala suština. Jer sada imamo najveću zgradu zgradu javne biblioteke u Srbiji, a verovvatno i šire, ali to samo po sebi nije dovoljno da bi imali i vrhunsku biblioteku. A to nam je cilj. Ne da bismo bili bolji od drugih, već da budemo ustanova koja će omogućiti optimalnu simbiozu tradicionalnih bibliotečkih poslova i novih trendova informacionog doba – poručio je direktor ustanove Bogdan Trifunović.

Nova zgrada Biblioteke ima 3.500 kvadratnih metara površine. U njoj je trenutno smešteno oko 130.000 knjiga i časopisa na približno dva kilometra polica. Ova građa i oprema ukupne težine 100 tona preseljeni su ood 14. januara do 6. februara.

Pozajmno odeljenje Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis“ počeće sa radom u četvrtak 28. marta.

Izvor. Morava info, MNA

Prethodni članakIlić: Čuvaćemo Vučića kao ikonu sve dok državi ne vrati poslednji dinar
Sledeći članakBolnica i Dom zdravlja dobijaju osam miliona za nabavku ambulantnih vozila

3 KOMENTARA

  1. Svi preletaci na jednom mestu veciti funkcioneri opste prakse…
    malo osmeha direktore, nasmej se, mlad si , malo vodi to zivotnije a ne ugladjeno pobogu

  2. Mogu pojedinci da pricaju sta hoce, ali cinjenica je da je za Milunovog mandata uradjeno mnogo i to ne moze da se sakrije. Samo zao covek moze da ospori ovakvu investiciju u kulturu. To da li je zgrada lepa ili ne (meni licno se svidja ovaj skandinavski tip objekata) je stvar ukusa, ali obezbediti sredstva za ovoliku zgradu biblioteke u vreme kada je kultura sporedna stavka skoro svih budzeta, svaka cast!

  3. Pored toliko cacanskih zanatlija usopeshnih…..
    ….. dogradnje i nadgradnje objekta dobili su valjevsko preduzeće “Kej“ i beogradska “Tehno Vinča“, ….

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here