Otvoreno 15. Međunarodno bijenale umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu

0
218

GORNJI MILANOVAC – Presecanjem vrpce u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu svečano je otvoreno 15. Međunarodno bijenale umetnosti minijature, gde je izloženo 689 radova koje potpisuje 423 autora iz 27 zemalja sveta.

Gran Pri ovogodišnjeg bijenala pripao je Zoranu Bogdanoviću iz Australije za skulpture Daily samples/Sunset, Daily samples/Sunny Day “Emancipovana forma, Osvajanje prostora”.

Zbog trenutne situacije većina autora nije došla na otvaranje manifestacije i uručenja nagrada.

Među nagrađanime je i sedmoro autora koji su prema oceni stručnog žirija bili najbolji u oblastima slikarstva, grafike, skulpture, crteža, primenjenoj umetnosti, fotografiji i intermediji.

Prve nagrade osvojilo je troje autora iz Srbije i po jedan iz Bugarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Grčke i Crne Gore.

Nagrade Bijenala su: Gran pri (1.500 evra) i sedam ravnopravnih nagrada u rangu prve nagrade (po 500 evra) u svakoj izložbenoj kategoriji.

Nagrađeni radovi ulaze u Zbirku Bijenala (novčana nagrada podrazumeva otkup rada).

Dragana Kojić koja je osvojila prvu nagrada za skulpturu kaže da je i ranije izlagala na bijenalu, ali u kategoriji fotografije.

Ovog puta reč je skulpturi od keramike, kaže Kojić, dodajući da joj je ova nagrada veoma značajna.

Prvu nagradu za crtež osvojio Branko Raković, koi najčešće slika prirodu, životinje…

Nikada se nenadate nagradi jer ima dosta autora, radova, žiri radi svoj posao, ali je dobro kad se dobije – istakao je Raković.

Predsednik selekcione komisije Božidar Plazinić naglasio je da “umetnost minijature pokazuje da se na malom prostoru, osmišljenim potezima i kvalitetnim idejama može napraviti veliko delo”.

Na poziv organizatora, u okviru velike postavke izlođeni su radovi 12 umetnika – učesnika Bijenala minijature iz grada Rusea (Bugarska). Selekciju je napravila Elena Velikova.

Izvor: MNA

Prethodni članakNavijači i igrači Borca proslavili ulazak kluba u ABA ligu: Vetar u leđa za nove trijumfe (FOTO)
Sledeći članakČačanskom restoranu hitno potrebni konobari i šankeri

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here