Padaju cene drva za ogrev i peleta

5
5104

Na početku grejne sezone, ogrev je bio jeftiniji za 30 odsto nego u istom periodu prošle godine. Stovarišta širom zemlje dobro su snabdevena, a ovih dana cene – i drva i peleta – počele su da padaju. To je važno jer se na drva i pelet greje gotovo polovina domaćinstava u Srbiji. Uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pokrenuta je i izrada katastra individualnih ložišta. Profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić kaže da je do pada cena došlo usled nagomilanih zaliha peleta, ali i blage zime prethodne godine.

Profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić kaže u razgovoru za RTS da je tokom oktobra i novembra došlo do pojeftinjenja u iznosu od oko 500 dinara po jednom prostornom metru, pod uslovom da se kupuje količina od pet prostornih metara i više.

U takvim situacijama u pregovorima sa trgovcima mogu se dobiti veća sniženja, između 500 i 700 dinara. I trgovci nude povlastice u pogledu prevoza ogrevnog drveta – prevoz do 10 kilometara je uglavnom besplatan – kaže Glavonjić.

Kaže da je trenutno najjeftinije ogrevno drvo na jugu i istoku Srbije i da se cena kreće između 7.000 i 8.000 dinara za jedan prostorni metar.

U centralnoj Srbiji, u regionu Kruševca, cene ogrevnog drveta su negde između 7.000 i 8.000 dinara, a u regionu Kragujevca od 8.000 do 9.000 dinara – ističe Glavonjić.

Navodi da su najviše cene u Beogradu i na prostoru Vojvodine i da se kreću od 9.500 do 10.500 dinara.

Cene peleta su snižene mnogo više u odnosu na ogrevno drvo.

U poređenju sa sredinom septembra 2023. godine, cene su trenutno niže između 1.000 i 1.600 dinara po jednoj toni.

Najveći pad cena imao je necertifikovani uvozni pelet iz Crne Gore, njegove cene su opale za nekih 1.600 dinara po toni – ukazao je Glavonjić, naglašavajući da fabrike peleta imaju problem jer su zalihe ogromne.

Slaba potražnja i ogromne zalihe su generator pada cena, objasnio je profesor Šumarskog fakulteta.

Prošle godine je nabavljena rekordna količina peleta, bila je blaga zima i potrošači su utrošili značajno manje količine nego što je uobičajeno slučaj – ističe Glavonjić.

Izvor: RTS

Prethodni članakPlanska isključenja struje za četvrtak, 16. novembar
Sledeći članakU četvrtak premijera predstave “Sloboda govora“, po motivima romana Vladana Matijevića

5 KOMENTARA

  1. Cene peleta su prošle godine digli u nebesa u nameri da profitiraju tako da sam ja, verujem i mnogi drugi prešli na drugi oblik grejanja. Ne mogu ljudi svake godine da menjaju peći a uostalom i pored sniženja cene peleta su još uvek bezobrazno visoke…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here