Paradoks: Deset dana u Grčkoj jeftinije nego dva dana na ekskurziji u Nišu!

3
659

ČAČAK – Počela je sezona đačkih ekskurzija, škole uveliko putem tendera biraju turističke agencije kojima će poveriti ova putešestvija, a roditeljima ostaje da se hvataju za glavu od previsokih iznosa koje treba da iskeširaju. U vreme kada, recimo, iste te agencije nude desetodnevni boravak u Grčkoj po ceni od svega 55 evra (bez obroka), u šta je uključen čak i put, učenicima se nudi trodnevno putovanje sa dva noćenja, na primer u Novom Sadu, po ceni od čak 15.000 dinara!

Vlasnici turističkih agencija se brane kako je njihova zarada minimalna, a direktori škola, sa druge strane, kako su im ruke vezane, da omi ne mogu sami da organizuju ova putovanja, te da biraju agencije koje nude najniže cene.

Kada je odziv učenika dobar, moja agencija može da zaradi svega 300 dinara po učeniku, a što je manje đaka to je i naša zarada niža – rekla nam je Mirjana Knežević, vlasnica čačanske turističke agencije “Lazena”, koja je na tenderu izabrana da organizuje ekskurzije učenika nekoliko razreda u OŠ “Milica Pavlović” u Čačku.

Pitamo je kako je moguće da jednodnevna ekskurzija, pa bilo gde u Srbiji, za jednog učenika može da košta 9.000 dinara, koliko, recimo, treba da plate roditelji šestaka koji putuju u Niš. Dodajemo da smo našom proverom utvrdili da, ako biste rešili da u sopstvenoj režiji organizujete putovanje u ovaj grad, u isti hotel, sa iznajmljenim autobusom, sa sve obrocima i planiranom posetom muzeja, znamenitosti…, ne bi ovo putovanje koštalo više od 6.000 dinara.

U tu cenu sigurno niste uračunali dnevnice za nastavnike, koje se u Čačku kreću od 400 do 800 dinara po učeniku, pa troškove za profesionalne vodiče, kojima treba platiti oko 4.000 dnevno, plus gratise, jer na svakih 15 đaka, recimo, agencije obično poklanjaju put za jednog učenika… Verujte, kada sve saberete šta treba da platite, cene ekskurzija su niske – odgovorila nam je Knežević, napominjući da sami roditelji koji su u Savetu roditelja određuju visinu nadoknade za nastavnike koji brinu đacima.

Direktorka Osnovne škole “Filip Filipović” Slavica Lužanin kaže nam da su i po njenom mišljenju cene ekskurzija previsoke, ali da škole mora da poštuju pravilnik Ministarstva prosvete o samom izboru turističke agencije. U postupku javne nabavke, objasnila nam je Lužanin, dva kriterijuma su odlučujuća za ovu školu – prvi da se bira agencija sa najnižom cenom, a drugi podrazumeva da agencija bude bodovana po osnovu njenog dosadašnjeg poslovanja i iskustva, po broju gratisa koje daje…

Slažem se da su cene visoke, ali ne mogu da se složim da su naknade za brigu o deci, koje pripadaju nastavnicima, isto tako visoke. Satnica jednog nastavnika na ekskurziji je oko 33 dinara. Pitanje je da li je to dovoljno za odgovornost koju na sebe preuzima nastavnik. Pitajte se da li bi, naprimer, jedna učiteljica mogla da ostavi svoju decu nekome, dok je ona na ekskurziji, a da taj neko čuva njenu decu za satnicu od 33 dinara – kaže Lužanin, napominjući da agencije, verovatno, zarađuju mnogo više.

Mi se trudimo uvek da olakšamo roditeljima, pa nam je jedan od uslova za odabir agencije plaćanje u više mesečnih rata. Tako, naši đaci viših razreda ova putovanja plaćaju u osam mesečnih rata – navodi ona.

Radovan Savić, roditelj đaka u jednoj čačanskoj osnovnoj školi rekao nam je da su cene ekskurzija enormno visoke.

Svaki roditelj gleda da svom detetu omogući ovo putovanje, jer će mu to ostati uspomena za ceo život. I na to računaju agencije. Ne znam zašto škole ne mogu same da organizuju ekeskurzije, siguran sam da bi one bile dosta jeftinije kada ne bi bilo posrednika, odnosno agencija – zaključio je Savić.

Izvor: Večernje novosti; V. Ilić

Prethodni članakŠarčević nije pozvao predstavnike USPRS na razgovor o nasilju u školama
Sledeći članakTakmičenje srednjoškolaca “Poslovni izazov“ u sredu u Preljini

3 KOMENTARA

  1. O svakom detetu se brine pojedinacno. Podelite najveci iznos nadoknade za brigu o deci, dakle 800din :24h= 33,33dinara. To je tako matematicki i cinjenicno. Koliko ce drce voditi se mnozi sa ovim ozbiljnim iznosom od 33,33 dinara. U tom slucaju, cena satnice se povecava onoliko puta koliko i briga o detetu i odgovornost. Besmislena je diskusija na ovu temu bilo sa kim ko nije bio u situaciji da cuva decu i naplati tu nadnicu za strah.

  2. 400 din dnevnica po detetu x 15 dece, a uvek bude 25 = 6000 : 24 sata = 250 din na sat. To ako ima 15 dece i minimalna dnevnica 400 din. I na to plata. Daleko je to od 33 din po satu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here