“Parazit“ najbolji film, osvojio ukupno četiri “Oskara“

0
133

Oskar za najbolji film dodeljen je južnokorejskom filmu „Parazit“, za koji je Oskara dobio i njegov reditelj Bong Džun Ho, dok je Hoakin Finiks nagrađen za najbolju mušku, a Rene Zelveger za najbolju žensku glavnu ulogu.

„Parazit“ je prvi film u istoriji koji je osvojio i nagradu za najbolji film i onu za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na jeziku koji nije engleski koji je osvojio titulu najboljeg filma.

U središtu filma su nejednakosti između bogatih i siromašnih slojeva korejskog društva kroz dve povezane porodice. Članovi siromašne četvoročlane porodice spletkarenjem se uvlače u imućnu porodicu te predstavljajući se kao međusobno nepovezani, visoko kvalifikovani pojedinci, infiltriraju u domaćinstvo i zapliću u neočekivane incidente.

Nisam očekivao da ću pobediti. Najradije bih nabavio motornu testeru, isekao ovog Oskara na pet delova i podelio ga s vama – istakao je Bong Džun Ho zahvaljujući na nagradi za najboljeg reditelja.

Obraćajući se konkurentima za nagradu rekao je da je u školi proučavao filmove Martina Skorsezea te dodao da je Kventin Tarantino na svoju listu stavljao njegove filmove, dok ljudi u SAD-u nisu znali za njih.

On je ovde. Kventine, volim te! – rekao je.

Bong Džun Ho je rođen 1969. u Južnoj Koreji, a najpoznatiji je po filmovima „Okja“ (2017), „Snowpiercer“ (2013) i „Sećanja na ubistvo“ (2003).

Uloga u filmu „Joker“ donela je prvog Oskara Hoakinu Finiksu, koji je tako postao drugi glumac u istoriji koji je za ulogu Džokera dobio Akademijinu nagradu. Pre njega posmrtno je dodeljena Hitu Ledžeru u kategoriji sporedne muške uloge 2009. za film „Vitez tame“.

Rene Zelveger Oskara je osvojila za ulogu slavne glumice Džudi Garland u filmu „Džudi“.

Oskare za sporednu mušku i žensku ulogu dobili si Bred Pit (Bilo jednom u Holivudu“) i i Lora Dern (Bračna priča).

Izvor: Morava info

Prethodni članakPoslednje sedmice zimskog raspusta besplatno klizanje
Sledeći članak“Tifanny“ traži grafičkog dizajnera

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here