Pet stvari koje morate znati prilikom odabira kupatilskog nameštaja

0
387

Odabir odgovarajućeg kupatilskog nameštaja igra bitnu ulogu u stvaranju harmoničnog i funkcionalnog okruženja. Pre nego što se upustite u proces opremanja svog kupatila, postoji nekoliko ključnih stvari koje treba uzeti u obzir kako biste osigurali da vaša kupatilska oprema ne samo da odgovara vašim potrebama, već i estetskom ukusu i prostornim ograničenjima.

Foto: Freepik

Prostorni koncept zavisi od mnogo faktora. Prvi i najvažniji je veličina prostorije i raspored instalacija. U skladu sa rasporedom vodovodnih instalacija možete planirati gde koji element može da se smesti. Nakon pozicioniranja nameštaja možete se pozabaviti dimenzijama, oblikom, dezenom i stilom.

Planiranje izgleda prostorije treba uskladiti sa potrebama i željama ukućana, a kako bi se sve uklopilo tako da ima smisla, potrebno je puno vremena i istraživanja. Kupatilski nameštaj sa tržišta nudi pregršt opcija, te odgovara na potrebe i najzahtevnijih korisnika i esteta. Dalje u tekstu bavićemo se važnim karakteristikama koje treba uzeti u obzir prilikom opremanja kupatila.

Dimenzije i raspored

Proces opremanja ili renoviranja kupatila započinje se sa merenjem prostorije. U mala kupatila ne možemo stavljati ormarić sa umivaonikom širine 100cm ukoliko nam za ostatak elemenata ostaje pola kvadrata. Veliki izbor lavaboa sa ormarićem pruža priliku da nameštaj potpuno uklopite u željeni ambijent.

Kada su velika kupatila u pitanju, raspored sanitarija može biti još veći izazov, s obzirom na to da je mogućih rešenja mnogo, važno je uklopiti svaki komad nameštaja tako da deluje kao celina, uprkos veličini prostorije.

Takođe, kako bi se kompaktnije uklopili svi elementi, treba uzeti u obzir zapreminu i prostoriju posmatrati vertikalno, kako bi se svaki ćošak maksimalno iskoristio.

Kvalitet materijala

Kada govorimo o kupatilskom nameštaju, važno je da je izdržljiv i otporan na vlagu kako ne bi došlo do brzog raspadanja usled visoke vlažnosti vazduha. Od materijala najčešće se koriste drvo, staklo, keramika, kao i kompozitni materijali. Najodrživiji komad za kupatilo upravo onaj koji je otporan na vodu, vlagu, mrlje i lako se održava.
Ulaganjem u kvalitetan nameštaj podstičete efikasnost i ekonomičnost svog doma. Nekada je jednostavnije u startu uložiti malo više novca kako ne biste za godinu dana morali da menjate neki deo i time izazvali dodatne troškole.

Foto: Freepik

Dizajn i stil

U zavisnosti od toga kakvim stilom odiše vaš dom, treba uklopiti svaki komad tako da čini funkcionalnu i estetski lepu celinu. Prilikom planiranja treba se prvo odlučiti za stilski pravac – da li je to modereni, klasični, minimalistički, retro ili neka inovativna kombinacija, opredeljenje je potpuno na vama. Veliki izbor proizvoda može ponuditi asortiman usmeren ka određenom stilu koji je trenutno tražen i atraktivan. Uzimaju se u obzir boja i završna obrada.

Pored estetske funkcije, jedan od ključnih faktora je funkcionalnost nameštaja, odnosno koliko on ispunjava očekivanja korisnika i njihove potrebe.

Dodatni elementi i funkcije

Kada je funkcionalnost u pitanju, ona uglavnom zavisi od toga kako je ukomponovan odnos pregrada i unutrašnjih elemenata nameštaja. Kod polica i fioka važno je da su pristupačni i imaju kapaciteta za kupatilske potrepštine koje se najčešće koriste. Ogledalo je prvenstveno estetski detalj kom je funkcionalnost podignuta na mnogo viši nivo onog trenutka kada su počeli da proizvode ogledala sa ormarićima i time iskoristili zapreminu zida. Tada su sve stvarčice sa kojima nismo znali šta ćemo, a potrebne su nam svakog dana, dobile svoje mesto.

Lavabo je element koji je zaslužio istaknuto mesto u ovom tekstu i njegovim detaljima ćemo posvetiti posebnu pažnju. Neophodan sanitarni komad koji je deo svakog kupatila dobija svoje varijacije svakim danom ne bi li se lakše uklopio u različite ambijente i dimenzije. Trend malih kupatila iziskuje puno praktičnog razmišljanja i kreativnosti kod dizajnera nameštaja kako bi što kompaktnije upakovali elemente sa sve prostorom za skladištenje. Kada su u pitanju lavaboi, odnosno lavabo sa ormarićem, funkcionalnost dosegla je izuzetan nivo, te danas imamo stojeće i konzolne. Što se dimenzija tiče, polaze od najužih mogućih 40cm širine i idu i preko 100cm sa duplim koritima za velika kupatila i višečlane porodice. U skladu sa prostornim konceptom i mogućnostima, na vama je da izaberete element sa jednom, dve ili tri fioke, policama, nosačem za peškir ili setom sa ogledalom.

Pored ormarića sa umivaonikom koji nosu titulu najpraktičnijeg elementa u kupatilu, vertikale su vrlo blizu toga, ukoliko imate prostora za njih. One su čista funkcionalnost u vašem domu koja skladišti sve kupatilske potrepštine sa kojima ne znate gde ćete. Dolaze u varijantama sa zatvorenim i otvorenim policama, konzolne i samostojeće, a širina im varira od minimalnih 18cm za mala kupatila, pa sve do 70cm za ona komotnija.

Kupatilski nameštaj Beograd

Tržište danas nudi izuzetan asortiman kupatilskog nameštaja, te sve za kupatilo možete pronaći u salonu ili webshopu Diplon Kupatila i savršeno uklopiti u postojeći ili željeni ambijent. Bilo da vam je potreban retro, moderan, minimalistički ili rustični nameštaj, potrebno je samo da premerite kupatilo, obeležite instalacije i vaše kupatilo iz snova je na dohvat ruke.

PR TEKST – ZAKUPLJEN PROSTOR

Prethodni članakStanisavljević pred derbi sezone: Prednost od osam bodova ne sme nas zavarati
Sledeći članakJoš jedan bodi bilding i fitnes spektakl u Čačku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here