Pioniri čačanske košarke: Miodrag Pantelić – Ježo

1
656

Piše: Miloš Timotijević, istoričar (Zapisi sa Zapadne Morave)

Porodica Pantelić poreklom je iz sela Dučalovića u Dragačevu. Porodična slava je Sveti Nikola. Vujica Pantelić bio je obućar u Ljubiću i sa ženom Jelisavetom dobio je 16. maja 1927. sina Miodraga. Pravo Jelisavetino ime bilo je Elza Delinč. Njen otac bio je Čeh poreklom iz Brna, koji je posle dolaska u Jugoslaviju promenio prezime u Delinčić. Poginuo je kao građevinski radnik u Makedoniji.

Miodragu je majka umrla dok je bio malo dete, tako da ga je odnegovala tetka Jovanka Delinč. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Čačku. Porodica je živela na nekoliko mesta u gradu, a Miodrag je odrastao u kući narodnog heroja Ratka Mitrovića. Njegova sestra Olga Miodraga je smatrala za svoga sina.

Košarku je počeo da igra odmah posle oslobođenja 1945, kada postaje član Borca. Bio je član ekipe koja je odigrala prvu zvaničnu utakmicu u Kragujevcu. Uporedo sa igranjem za seniore Borca Miodrag Pantelić postao je trener ženske ekipe, koju su činile njegove školske drugarice, koje su na utakmicama redovno navijale za muški tim. Učestvovao je u svim akcijama postavljanja prvih koševa 1945. godine. Učesnik je svih utakmica i turnira koje igrao Borac u to vreme. Miodrag Pantelić bio je i u grupi košarkaša Čačka koja je 1949. osnovala KK Železničar, za koji je igrao i početkom pedesetih godina.

Uporedo sa sportom redovno je studirao. Diplomirao je 1953. hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, doktorirao 1965. na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Boravio je na stručnim usavršavanjima iz oblasti biohemije u Saveznoj Republici Nemačkoj 1964. i u nekadašnjoj Čehoslovačkoj i Mađarskoj 1969. godine. Završio je Specijalističke studije iz sanitarne hemije 1975. godine. Objavio je niz naučnih radova i knjiga.

Predavao je hemiju u čačanskoj Gimnaziji (1953-1958), potom radio u fabrici „CER“ i Tehničko-remontnom zavodu, potom u Institutu za voćarstvo (1961-1971) i tadašnjem Medicinskom centru, da bi potom predavao na Tehničkom fakultetu u Čačku (1976-1992), gde je stekao zvanje redovnog profesora. Bio je i šef katedre i prodekan za nastavu na svom fakultetu. Predavao je predmet hemija sa hemijskom tehnologijom. Bavio se i izučavanjem radioaktivnog materijala i toksikologijom na Farmaceutskom fakultetu, Institutu VMA. Posebno je proučavao stanje i probleme u snabdevanju stanovništva i privrede Čačka vodom. Učestvovao je u izboru lokacije, projektovanju, izgradnji, opremanju i kontroli kvaliteta vode sistema “Rzav“.

Miodrag je oženio Jelicu Drobnjaković, čiji je otac bio oficir Kraljevine Jugoslavije. Dobili su ćerku Draganu, koja je završila farmaciju.

Bio je dobitnik brojnih priznanja: Zlatne značke SFRJ (1985), Oktobarske nagrade Čačka (1994), Decembarske nagrade Čačka (2015). Preminuo je 1. januara 2022. godine. Sahranjen je na groblju u Čačku.

Prethodni članakU Čačku obeležen Međunarodni dan protiv droge
Sledeći članakSa analize stigli rezultati 156 uzoraka iz Moravičkog okruga, ovo su podaci o broju novozaraženih

1 KOMENTAR

  1. Opet lep tekst o još jednom besmrtnom Čačaninu Hvala M. Timotijeviću i hvala portalu Morava info. Inače prof. Pantelić mi je predavao hemiju na Višij poljoprivrednoj školi 1968.god.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here