Pisac iz Čačka Aleksandar Jugović dobitnik prestižnog književnog priznanja

0
2092

ČAČAK – Žiri u sastavu književnici: Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, doneo je jednoglasnu odluku da se prestižna književna nagrada “Kočićeva knjiga“, koja se dodeljuje za celokupno književno stvaralaštvo, za 2021. godinu dodeli književniku iz Čačka Aleksandru Jugoviću.

Aleksandar Jugović

O obrazloženju zašto je Aleksandar Jugović ovogodišnji laureat prestižnog književnog priznanja, književnik Mladen Vesković je rekao:

Celinom svog dosadašnjeg književnoumetničkog dela Aleksandar Jugović se profilisao kao jedan od najautentučnijih glasova savremene srpske književnost i autor koji dosledno u svojim poetskim, proznim i dramskim književnim delima fikcionalizuje život čoveka na Balkanu u svim njegovim komičnim i tragičnim vidovima. Aleksandar Jugović je jedan od onih pisaca čija ostvarenja nikada ne ponavljaju jednu jednom dosegnuti koncept pevanja i mišljenja, sanjanja i stvaranja. I kad se obraća intelektualnoj eliti, i kad piše i za običnog čoveka, jednako je interesantan, gotovo uvek nov i na svoj način originalan. Aleksandar Jugović je to potvrdio i u svom novom romanu jer je izuzetno uspešno spojio najbolje osobine svojih dosadašnjih proznih i dramskih dela: osećaj za pronalaženje onih delikatnih momenata koji život pojedinca odvode u neslućenom pravcu, autentičnost likova našeg podneblja, crnohumornost i sposobnost za njihovo nenametljivo utkivanje u širu sliku jednoga doba – navodi se u obrazloženju.

Nagrada “Kočićeva knjiga“, koju dodjeljuje Zadužbina “Petar Kočić“ Banja Luka – Beograd, biće Jugoviću uručena na svečanosti u Vukovoj zadužbini u Beogradu, u vreme kada se za to stvore epidemiološki uslovi.

Izvor: Morava info

Prethodni članakMarinović: Nismo fudbaleri pa da idemo na nerešeno, izlazimo na teren da pobedimo
Sledeći članakPorodilja iz Vrnjačke Banje koja je preminula od korone nije bila vakcinisana

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here