Počela rekonstrukcija trafostanice, bolja distribucija struje za domaćinstva i privredu Milanovca

0
223

GORNJI MILANOVAC – Predstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS) i opštine Gornji Milanovac, položili su danas kamen temeljac, čime je označen početak radova na rekonstrukciji trafostanice 110/35 kV.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Rekonstrukcijom ove trafostanice, znatno će se poboljšati pouzdanost napajanja strujom kupaca na ovom području.

Od ukupno isporučene električne energije putem ove trafostanice, više od 50 odsto električne energije se proda na srednjem naponu, odnosno industriji, što znači da će ubuduće i privreda imati veliku korist.

Iz ove trafostanice napajaju se sva domaćinstva i veoma razvijena industrija u Milanovačkom kraju, među kojima su i svetski poznati i poznati bredndovi „Metalac“, „Tetrapak“, „Spektar“ i „Svislajon“.

Trafostanica, koja je izgrađena 1974. godine, od vitalnog je značaja za funkcionisanje čitavog milanovačkog kraja.

Dosta smo trafoa izgradili i dosta smo trafostanica modernizovali. Videli ste da insistiramo da oprema bude najmodernija. Sve što ugrađujemo mora biti poslednja reč tehnike u svetu – izjavio je vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Prema njegovim rečima, završetak radova se očekuje u septembru.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević kaže da država u poslednje vreme ulaže dosta novca u tu lokalnu samoupravu.

Gornji Milanovac jeste privredno najrazvijeniji grad u Moravičkom i Raškom okrugu i nastojaćemo da u narednom periodu obezbedimo što bolje uslove kako za našu privredu, tako i za stanovništvu – istakao je Kovačević.

On je rekao da je ovo jedan novi početak industrijalizacije Gornjeg Milanovca.

Kad imate električnu energiju, kad imate gas onada ste u mogućnosti da se i dalje razvijate. Posle ove, planirana je nova investicija, pravljenje iste trafostanice na južnom delu industrijske zone što će poboljšati snadbevanje električnom energijom i uticati na to da u Gornjem Milanovcu bude neprekidno snadbevanje – istakao je Kovačević.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Ovo je prva trafostanica u okviru projekta Hitne rekonstrukcije, za koju je dobijena građevinska dozvola.

Ukupna vrednost investicije za ovu trafostanicu iznosi 3,23 miliona evra, od čega je vrednost opreme 1,54 miliona evra, dok je ugovorena vrednost radova 1.691.126 evra.

Projekat Hitne obnove započet je nakon poplava 2014. godine kao pomoć Svetske banke.

Osim gornjomilanovačke, radiće se još četiri trafostanice.

Ukupan iznos celokupnog kredita koji se sastoji od komponenti kupovine električne energije, ispumpavanja vode i mulja sa površinskog kopa „Tamnava-Zapadno polje“ u Rudarskom basenu „Kolubara“ i komponenti iz oblasti distribucije električne energije iznosi 139,7 miliona evra.

Izvor: MNA

Prethodni članakKreće petodnevni toplotni talas
Sledeći članakBaletski koncert škole “Lujo Davičo“ i Baletskog studija Doma kulture

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here