Počelo čišćenje korita Lupnjače

2
395
Čišćenje Lupnjače

ČAČAK – Danas je počelo čišćenje reke Lupnjače mašinskim izmuljavanjem korita i uklanjanjem otpada. Planirano je čišćenje oko dva kilometra korita, nakon čega će korito i voda biti dezinfikovani.

Kako prenosi internet izdanje “Čačanskog glasa“, prva faza čišćenja je nizvodno od kompanije „Sloboda“, a nastaviće se uzvodno ka fabrici i u njenom krugu.

Dobili smo nalog da završimo za tri, četiri dana. Nadamo se da ćemo uspeti. Jedini problem može da predstavlja kiša i nevreme, zbog čega bi radovi bili prolongirani – reko je šef Civilne zaštite Bratiuslabv Zečević.

Prema njegovim rečima, poslednji put reka Lupnjača je čišćena 2017. godine, a od tada su samo održavane obale.

Ono što je karakteristično, nanosi su krenuli od uliva u Moravu, jedan deo je ostao čist, a u krugu kompanije „Sloboda“ ima dosta materijala u rečnom koritu – kaže Zečević.

Poslednja faza podrazumeva dezinfekciju korita i vode, što će, prema rečima Zečevića, biti učinjeno uz pomoć JKP „Komunalac“, čiji će radnici sa šmrkovima isprati rečno korito, koristeći hemikalije koje određuju stručne službe. Nakon toga, kaže Zečević, brane bi trebalo da budu spuštene, ali završnu reč, napominje, daće Zavod za javno zdravlje Čačak.

Kao i uvek, najveći problem predstavljaju nesavesni građani, pa je korito Lupnjače puno pet ambalaže i raznog drugog otpada, kome tu svakako nije mesto.

Voda često bude mutna, bela kao kreč… Reka je užasna i od otpada koji ljhudi ovde bacaju – kaže meštanka ovog kraja Biljana Radisavčević.

Izvor: Čačanski glas

Prethodni članakŠestorica Čačana na pripremama U20 reprezentacije Srbije
Sledeći članakSud ponovo kaznio radnike FRA, ovoga puta sa po 20.000 dinara!

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here