Počeo da važi novi pravilnik o ocenjivanju: Novine izazvale negodovanje nastavnika

13
2507
Foto: iStock

Samo što je stupio na snagu, novi Pravilnik o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju već je izazvao negodovanje prosvetnih radnika.

Kako piše Danas, na meti kritika su nove odredbe člana 5 ovog pravilnika, koji će, prema tvrdnji članova Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, doneti velike probleme zaposlenima u obrazovanju.

Sporno rešenje predviđa da, u slučaju da roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja smatraju da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada, vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika ne sprovodi u skladu sa zakonom i Pravilnikom o ocenjivanju, škola sprovodi proceduru u kojoj se utvrđuje njegova odgovornost i preduzimaju odgovarajuće mere.

To se odnosi i na defektologa, koji realizuje nastavu u školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i školi koja ima odeljenje za ove đake.

Kako se navodi u Pravilniku, roditelji učenika koji imaju primedbe obraćaju se odeljenjskom starešini preko predstavnika roditelja u savetu roditelja dopisom, koji je prethodno zaveden.

Odeljenski starešina potom obaveštava nastavnika, nadležno stručno veće i direktora.

Stručno veće vrši uvid u dopis roditelja, pribavlja izjašnjenje nastavnika na čiji rad je uložena primedba i ispituje navode, imajući u vidu utvrđene kriterijume ocenjivanja, nakon čega dostavlja svoje mišljenje direktoru.

On zajedno sa stručnim saradnikom i sekretarom razmatra mišljenje stručnog veća i donosi odluku o prihvatanju, odnosno odbijanju primedaba roditelja.

Jasminka Marić, članica IO GSPRS „Nezavisnost“, kaže za Danas da to u praksi može da znači da se, na primer, kombinovanim odeljenjima, tri, četiri roditelja dogovore i podnesu prigovor protiv nastavnika.

Ona napominje da su predstavnici ovog sindikata kategorički bili protiv pomenutih rešenja, ali da je Ministarstvo prosvete insistiralo na njima, a podržali su ih i neki drugi sindikati.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, smatra da ovo rešenje može da bude olakšavajuće za školu u nekim slučajevima, ali i da može lako da se zloupotrebi.

 • Zakon definiše način na koji se upućuje prigovor na ocenu i nije nam jasno zašto su pomenute odredbe ubačene u Pravilnik o ocenjivanju. Ovo je toliko neverovatno i neprimereno prema prosvetnim radnicima. Šta se od nas očekuje? Da podelimo što bolje ocene da bismo bili dobri nastavnici i da nas niko ne ‘proziva’? Da li je to rešenje? Da li smo svesni u šta uvlačimo prosvetu? I ovako mladi nisu zainteresovani za rad u prosveti, a pitanje je kakva se poruka ovim šalje – navodi Marić.

Ministarstvo prosvete je danas saopštilo da su novi pravilnici deo aktivnosti kojima se jača vaspitna uloga škola i obrazovni sistem za prevenciju i odgovor na nasilje.

 • Doneti su radi usaglašavanja sa izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je usvojen u novembru prošle godine i predviđa brojčano ocenjivanje vladanja u osnovnim i srednjim školama, počev od 2. razreda osnovne škole – navodi se u saopštenju.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je tim povodom kazala da se „pravilnicima precizira postupanje i kriterijumi za ocenjivanje vladanja učenika, koje se vrši dva puta u polugodištu i utiče na opšti uspeh učenika“.

 • Cilj ove mere je da bude i preventivna, važno je da učenici znaju da se i njihovo ponašanje ocenjuje i da ocena iz vladanja utiče na njihove rezultate i opšti uspeh – rekla je ministarka Đukić Dejanović.

Izvor: Danas

Prethodni članakKošarkaška ispovest Nikole Pešakovića pred završnicu Kupa Koraća
Sledeći članakGrupa 3 iz Beograda i DJ veče “Old school vibes“ ovog vikenda u “Velvetu“

13 KOMENTARA

 1. Ovo je sramota sta se radi.Čemu onda ovo,i
  ovakvo ministarstvo prosvete.Prosvetni radnici
  ovim gube i poslednji minimum dostojanstva.
  Dokle će ići usvajanje nakaradnih EU propisa.
  EU je zadnjoj fazi rastakanja,a mi(vlada RS)da usvajamo sve što traže od nas!?
  Samo smena ove izdajničke vlasti je spas za
  opstanak Srbije.
  Zadnje je vreme za se vratimo sebi,za za spas
  Srpskog roda,i zemlje Srbije
  nema alternativu“.

 2. Pod hitno brisati član 5 pravilnika o ocenjivanju. Treba obustaviti nastavu. Ministarstvo i nova ministarka rade protiv prosvetnih radnika. Neka oni u ministarstvu prosvete donesu sebi takav pravilnik.

 3. Deca vise nemaju strah od nekoga,roditelji nemaju vremena za njih ,a prosveta koliko sam ja upućena od kada su počela moja deca u skoku da idu a to je nekih 30 godina strajkuju ,verovatno je i vise,očigledno da oni sami sa sobom ne mogu da se dogovore i tako se izgubio autoritet .Sada neka oorade prvo na sebi a onda na deci da i obrazuju…Cast izuzecima

  • Jel znate vi šta znače uzrok i posledica? Ne štrajkuje se bez razloga.. Pa da ste pametni, pa da podržite ljude. Vama je izgleda u Srbiji sjajno.

  • Baš me zanima koliko bi ti mogao/mogla da radiš da si na njihovom mestu. Većina vas ne može da izađe na kraj sa svoje dvoje dece, a mislite da je 4×30 lako..

   Još te ne poštuju, još ti ruke vezane ovim, onim pravilnicima, još ti plata bedna.. Obrazuješ se da bi te maltretirala deca i ogovarali njihovi roditelji, pa lepo..

   I napustili su mnogi i tek će.. Ne samo posao, nego i državu. Pa nek ti onda poluobrazovani uče decu!

  • Čim Pravilnike donose oni koji nisu proveli dana u prosveti,a pri tom se dodvoravaju roditeljima,zarad nekog sledećeg glasanja,ne piše nam se dobro.
   Jedna smo od zemalja u svetu sa najvećim brojem nepismenih i polupismenih,a tendencija je da ih ima još više.
   Tek će sada roditelji da se raspomame i da traže za svoju „finu i pametnu dečicu ono što ni u jednoj pametnoj zemlji ne bi mogli dobiti.
   Narod da je pametan,ali nije,da stane uz prosvetu,da brani još ovo malo što je ostalo od Srbije.

 4. Napravise debile od dece i probleme.
  Ovo svi da idvedu decu nek ih drzava vaspitava,ne sme da udaris dete,nesmes da viknes,a dete sme tebe da ubije.

  • Vaspitaj ga pa te nece biti. Pokazi my u kuci kako se postuje majka, supruga, dete, kum, deka, baka, prijatelji itd. I to od malena. Jer deca sve upijaju od radnog detinjstva. Zato se kaze, kakvi su roditelji takvo je I dete.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here