Počinje kampanja „Vozi odmoran“, na put krenite odmorni i pravite pauzu na svaka dva sata

0
134
Foto: Unsplash (Ilustracija)

Kampanja „Vozi odmoran“, namenjena svim vozačima i putnicima koji će tokom jula i avgusta prolaziti kroz Srbiju, prvenstveno putnicima koji idu na duga putovanja, onima koji tranzitiraju ali i svima onima koji se u letnjim mesecima nađu na našim putevima počela je sa promocijom.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković izjavio je da je kampanja „Vozi odmoran“, namenjena svim vozačima i putnicima koji će tokom jula i avgusta prolaziti kroz Srbiju, a prvenstveno putnicima koji idu na duga putovanja, onima koji tranzitiraju ali i svima onima koji se u letnjim mesecima nađu na našim putevima.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković naveo je da će kampanja trajati do 10. septembra, a značajna je jer se pokazalo da se zbog zajedničkih institucionalnih aktivnosti, smanjio broj poginulih i povređenih osoba u saobraćajnim nezgodama.

  • Jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda na putevima u toku letnjih meseci, koje za posledicu imaju teške telesne povrede ili smrtni ishod, jeste umor. Cilj ove kampanje je da podignemo svest kod vozača i da im predstavimo koliko umor može biti opasan i do kakvih posledica može da dovede – rekao je Koković.

U letnjim mesecima svakog dana se dogodi do 100 saobraćajnih nezgoda.

  • U proseku leti mesečno smrtno strada oko 40 lica i oko 1.600 lica zadobije povrede u saobraćajnim nezgodama. U julu i avgustu 2023. godine poginulo je 76 i povređeno 3.832 lica, od kojih je 720 lica zadobilo teške telesne povrede. Vreme godišnjih odmora jeste vreme kada se svi opuste, a to je u saobraćaju nedopustivo, jer je svaki trenutak izuzetno bitan, a nekada i presudan – rekao je Koković.

Kokotović je naveo da je jedini lek za umor san. Muzika, otvaranje prozora, kafa i energetski napici ne uklanjaju umor, već stvaraju zabludu vozaču i daju lažan osećaj da je vozač prevazišao krizu.

  • Kako su umor, pad koncentracije i pospanost česti razlozi nastanka saobraćajnih nezgoda u letnjim mesecima preporučujemo da planirate putovanje, pripremite vozilo, planirate trasu puta i pripremite sebe i da na put krenete zdravi, naspavani i odmorni, na svaka dva sata vožnje, odmorite najmanje 15 minuta – istakao je Koković.

Kampanja „Vozi odmoran“ pokrenula je Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i ostalim društveno odgovornim partnerima.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakDveri u septembru biraju novog predsednika
Sledeći članakGradska biblioteka od danas u letnjem režimu rada

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here