Pokret gorana Čačka na studijskom putovanju: Ekološka razglednica iz Slovenije (FOTO)

1
1467

ČAČAK – U okviru realizacije projekta “Naša šuma – naša briga”, Pokret gorana Čačka je posetio istočni deo Slovenije. Ovo studijsko putovanje je realizovano u periodu od 6. do 8. novembra ove godine. U ovom studijskom putovanju učestvovalo je ukupno 15 učenika u pratnji članova Pokreta gorana Čačka, nastavnica Biljane Mihailović i Aleksandre Strugar i koordinatora Milorada Tešića, direktora Osnovne škole “Tanasko Rajić“.

Tokom ovog proleća, Pokret gorana je imao niz akcija pošumljavanja u našem gradu, zajedno sa predstavnicima JKP „Gradsko zelenilo“. Sve osnovne škole koje su učestvovale u prolećnim akcijama, bile su pozvane da pošalju po jednog učenika, svog predstavnika.

Učenici su tokom ove trodnevne posete zajedno sa nastavnicima bili smešteni u hotelu “Ajdovec“ u Sevnici. Sva tri dana su maksimalno iskorišćena, učenici su imali priliku da upoznaju osnovne karakteristike opština Radeče, Sevnice i Celje, ali i da se upoznaju sa različitim ekološkim aktivnostima koje se sprovode u ovoj slovenačkoj regiji. Pod sloganom „I FEEL SLOVENIA“, Slovenija poslednjih deset godina dosta pažnje posvećuje ekologiji i u tim aktivnostima učestvuje celokupno stanovništvo, od najmlađih do najstarijih, penzionera.

Šume u Sloveniji zauzimaju oko 60% teritorije i svake godine ta površina se povećava, a od toga oko 20% pripada državi. Tokom prvog dana, domaćin Jože Prah, predstavnik Zavoda za šume Slovenije, predstavio je grad Sevnicu. Učenici su obišli Stari grad koji se nalazi na obližnjem brdu i koji je nakon Drugog svetskog rata služio za prihvat siromašnih slojeva društva.

Danas, Stari grad predstavlja turističku atrakciju u kome se ponekad održavaju i sednice Skupštine opštine. Pored njega nalazi se Gradski park sa raznovrsnim sadržajima, a učenicima je najviše pažnje privukla drvena kućica u kojoj je prikazano 32 vrste drveta sa svojim karakteristikama.

Tokom drugog dana u Sevnici, učesnici ovog studijskog putovanja su posetili Osnovnu školu „Sava Kladnika“, gde su obišli učionice i školsko okruženje. Videli su kako izgleda jedan školski dan, ali, takođe, saznali su i kako se učenici odnose prema školskim obavezama i školskoj imovini. Domaćini su potom organizovali i svečani prijem u obližnjoj opštini Radeče, gde im je prikazana prezentacija o reci Savi i turistička atrakcija – splavarenje starim splavovima nalik onim kojima su se nekada prevozila drva. Takođe, saznali su i da je rukovodstvo opštine Radeče zahvaljujući brojnim realizovanim projektima u saradnji sa Evropskom unijom, uspelo da oživi slovenačko selo i da ponovo oživi tržnicu gde seljaci mogu da plasiraju svoje domaće proizvode.

Nakon toga, domaćini su pokazali i park, uređeno šetalište na obali Save, gde su učesnici ovog putovanja videli još jednu turističku atrakciju, edukativnu kocku koja prikazuje vrste drveća koje se može naći u okolini. U blizini Celja, posetili smo šumsko igralište i šumsku kuću, koji su takođe napravljeni realizacijom projekata sa Evropskom unijom. Ova poseta je ujedno ostavila i najjači utisak, a ljubazna gospođa Marija Imperl im je održala i čas u šumi. Zajedno su sproveli jednu vrstu terapije, tzv. “kupanje šumom”, nakon koje im je ukratko objasnila zašto sve više lekara preporučuje boravak u šumi i kako šuma utiče na zdravlje čoveka.

Nakon toga, usledila je kraća poseta Celju, koji je u ovoj regiji grad sa najvećim brojem stanovnika. Učesnike ovog studijskog putovanja fascinirala je čistoća ulica, pravilno odlaganje (selektovanje) otpada svugde (u školama, hotelima, parkovima, na ulici), poštovanje saobraćajnih propisa, kao i vazduh koji je svež, pun kiseonika bez obzira što ste u gradu. Sami domaćini su isticali da zahvaljujući čistoći i uređenosti zelenih površina, šuma, sela i gradova, prirodne lepote Slovenije posebno dolaze do izražaja. U prilog tome, govori činjenica da se broj turista koji poseti ovu državu povećava svake godine i da je prošle godine ukupan broj prenoćišta iznosio oko 12 miliona. Sama strategija državne politike ide ka tome da se turizam kao privredna grana ojača, ali i da se turistička ponuda komercijalizuje kao ekskluzivna.

Učesnici ovog putovanja, učenici čačanskih škola, na kraju putovanja su zaključili da je posebna lepota Slovenije razvijena ekološka svest celokupnog stanovništva, njihov zajednički rad i želja da imaju uređenu i čistu državu u kojoj će i stanovništvo biti srećno, zadovoljno i gde će njihova deca želeti da ostanu i da formiraju svoje porodice. Na kraju, svaki učenik (učesnik) je imao obavezu da napravi izveštaj, a na osnovu svojih fotografija, napraviće PP prezentaciju i održaće predavanje za ostale učenike u svojoj školi. Podstaknuti primerima dobre prakse delovaće na svoje vršnjake i na članove lokalne zajednice da žive i deluju u skladu sa prirodom, sa ciljem da i naše šume i zelene površine zajednički obnovimo, čuvamo i negujemo.

Prethodni članakAlikadić: Arhivirana pobeda nad Sutjeskom, misli usmerene na meč sa Dunavom
Sledeći članakČačanski “Vodovod“ upozorio dužnike

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here