Poljoprivrednici nezadovoljni razgovorom sa ministrom, ne isključuju novi protest traktorima na ulicama

0
265

Predstavnici sedam udružena ratara Srbije nezadovoljni su ishodom današnjeg razgovora sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem i ne isključuju mogućnost novog protesta poljoprirednom mehanizacijom na ulicama, rekao je predsednik Udružena „Stig“ Nedeljko Savić.

Foto: Ilustracija; RSE/RL
  • Tražili smo da Ministarstvo ispuni zahteve koji su dogovoreni prošle gdine sa tadašnjom premijerkom Anom Brnabić i tadašnjom ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, ali Martinović ništa konkretno nije obećao, već je rekao da ima dobru volju – naveo je Savić.

Dodao je da su Martinoviću odgovorili da nisu došli da bi čuli da ima dobru volju, već „kada će da isplati dogovorene subvencije za deklarisano seme od 17.000 dinara po hektaru i subvencije za razvoj govedarstva“, na šta im je on kazao da nema mogućnosti za isplatu.

  • Martinović je predložio da učestvujemo u javnom slušanju skupštinskog Odbora za poljoprivredu o problemima u poljoprivredi i raspodeli postojećih sredstava iz budžeta – kazao je Savić.

Dodao je da su predstavnici tih sedam udruženja to odbili i naveli da će sačekati da se završi javno slušanje, najavljeno za sledeću nedelju i da će „posle toga biti jasno da li ima novca za isplatu obećanih subvencija“.

  • To javno slušanje nama ništa ne znači, već samo ispunjenje obećanih zahteva zbog kojih smo sklonili traktore sa ulica. Posle to javnog slušanja donećemo konačnu odluku šta dalje, a jedna od mogućnosti je novi protest na ulici – rekao je Savić.

U današnjem razgovoru sa Martinovićem su učestvovali predstavnici ; udruženja ;“Stig“, Požarevac, „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“, Bavanište, „Brestovački ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i „Severni Banat“, Kikinda.

Poljoprivrednici su nezadovoljni jer nije isplaćena subvencija za sertifikovano seme od 17.000 dinara i za junice od 100.000 dinara po grlu, nisu upisane parcele u sistem e-agrara na osnovu izjave i po drugom osnovu, nije regulisan rad robne berze i zaustavljen nekontrolisan uvoz mleka.

Izvor: Beta

Prethodni članakIN MEMORIAM: Dragan Kapičić, legenda jugoslovenske košarke
Sledeći članakTri čačanske firme od grada dobile finansijsku podršku od 2,17 miliona dinara

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here