Polno prenosive bolesti – rizici i prevencija (15)

  0
  47

  Polno prenosive bolesti spadaju u grupu zaraznih bolesti. Najčešće se prenose seksualnim kontaktom (analnim, vaginalnim ili oralnim), ili ređe drugim bliskim telesnim kontaktom sa inficiranom osobom, odnosno u direktnom kontaktu sa promenama na koži ili sluznicama inficirane osobe, a neke se mogu preneti i sa inficirane majke na dete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja.

  Često osobe mogu biti nosioci infekcije i dosta dugo bez simptoma, izgledati potpuno zdravo, pa za tu osobu kažemo da je inficirana.

  Ona bez obzira na ispoljavanje bolesti može preneti infekciju na druge osobe. Ako se ove osobe ne jave lekaru i ne leče na odgovarajući način, može doći do trajnog oštećenja zdravlja. U cilju sprečavanja polno prenosivih bolesti neophodna je pravilna i redovna upotreba kondoma, vakcinacija, testiranje dobrovoljnih davalaca i korišćenje bezbedne krvi tokom transfuzije, upotreba sterilnog pribora za injektiranje ili uzimanje ilegalnih narkotika, upotreba jednokratnih ili sterilnih instrumenata i pribora tokom medicinskih i drugih invazivnih intervencija, na primer pirsing, tetovaža, akupunktura i slično, i korišćenje ličnog pribora za higijenu – kažu stručnjaci.

  Prethodni članakČetrdeset mališana iz Čačka uživa na rekreativnoj nastavi na Rudniku
  Sledeći članakČačanskoj firmi potrebno pet radnika

  OSTAVITE ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here