Poplavljeni 1965. i 2014: Tražimo da se na Keju postavi sirena za obaveštavanje i uzbunjivanje

8
385
foto: Arhivski snimak

ČAČAK – Udruženje “Poplavljeni 1965. i 2014.“ oglasilo se saopštenjem u kojem pozivaju nadležne da reše njihove dugogodišnje probleme.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Građani iz udruženja “Poplavljeni 1965. i 2014.” već dvanaest godina upozoravaju na to da su naselja na levoj obali Morave izložena velikom riziku od poplava.

Događanje velike poplave 2014. godine, kao i naknadno spašavanje od novih poplava 2016., pa onda i 2020., neumoljivo potvrđuju da sad više nije pitanje da li će nove poplave ovde biti, nego kad će se to dogoditi.

Zbog toga smo početkom marta tekuće godine posetili novopostavljenog pomoćnika gradonačelnika za oblast lokalne samouprave i infrastrukture, gospodina Miloša Stevanića, kako bismo ga iz prve ruke upoznali sa ozbiljnošću naše situacije i našim viđenjem trajnog prevazilaženja problema plavljenja ovog područja.

Pošto izgradnja Crpne stanice objektivno zahteva određeno vreme, a velike klimatske promene naš strah od novih poplava drastično uvećavaju, neophodno je u međuvremenu obezbediti da se to vreme premosti na najbezbolniji način.

Prilikom naše posete novom pomoćniku gradonačelnika, preneli smo i naš zahtev gradskoj samoupravi da se što pre na geografski najnižem i najugroženijem području Ljubić keja, kod raskrsnice ulica Ciglarske i Sarajevske, postavi sirena za obaveštavanje i uzbunjivanje građana u kritičnim situacijama.

Blagovremeno upozorenje građana na potencijalnu opasnost bi ovima obezbedilo dragoceno vreme za preduzimanje nužnih aktivnosti, za uklanjanje i iseljenje stvari, udaljavanje iz domova i sl.

Ni jednom do sada, ni 2014., kao ni 2016. i 2020. godine sirene se nisu oglasile, pa su građani bili stavljeni pred svršen čin i diskriminaciju najgore vrste, a štete su sigurno bile veće nego što su morale biti. Zato se događalo da je dosta građna 2014. godine na leđima iznošeno iz svojih kuća, da su nekima od njih čak i automobili ostali zarobljeni u garažama i td.

Odgovor očekujemo što pre, jer kritičan period visokih voda je već počeo.

Udruženje “Poplavljeni 1965. i 2014.“

Prethodni članakPožar zahvatio kuću u Goričanima, povređena starija žena
Sledeći članakTodorović u Preljini, Sokolićima i Bečnju: Razvoj putne infrastrukture važan za kvalitet života seoskog stanovništva

8 KOMENTARA

  1. Čačanska vlast u kampanji obilazi sve živo, a probleme ovih ljudi zaobilaze u širokom luku. A to je najveći problem koji trenutno postoji u gradu.

  2. Ko da uzbunjuje? Pa sirena bi 24h dnevno zvonila koliki su smradovi od kanalizacije i koliko je vazduh zagađen. Voda samo može da nas spase muke koja nas je snašla. Šta je lokalna vlast uradila – otvorila na Keju sns kancelariju i posadili 20 sadnica (Bog zna po kojim cenama su nabavljene).. Mora otići ova vlast koja je uništila institucije, pa onda da se rešavaju problemi. Ovako, samo prazna obećanja.

    • Kako vas nije sramota da napadate postene ljude sto svoja prava od 2014 traze ! Odgovaracete naprednjaci orobili ste gradsku kasu a niste nista uradili za Grad i za okolna sela !

  3. Samo da dodam – Ništa nije učinjeno na čišćenju kanala na Keju, kanalizacija nas uništi, smrad se nesnosno širi i do druge obale Morave. Svake godine slušamo prazna obećanja Miluna i ekipe. Za grad naše veličine i u doba kome živimo, to je nedopustivo. Vlasti, pala si.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here