Poruka lekara ministarki zdravlja: Ako oterate sve starije lekare u penziju, zatvaraćete bolnice

0
769

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić upozorio je novu ministarku zdravlja Danicu Grujičić da će se, ako svi stariji doktori odu u penziju, bolnice zatvarati.

Čak i da svi lekari, koji treba da su u penziji, ostanu da rade u državnim bolnicama i da pored njih ministarstvo zaposli sve zdravstvene radnike sa biroa, i dalje nećemo ispuniti broj kadrova koji propisuje zakon, poručio je on.

Ako bi starije kolege otišle u penziju, za koju su stekli uslov, došlo bi do masovnog zatvaranja odeljenja po bolnicama i domovima zdravlja širom Srbije, jer nema ni blizu dovoljno mladih lekara koji bi ih zamenili, kaže za Nova.rs dr Rade Panić.

Lekari u poznim godinama, koji su i dalje u radnom odnosu, reagovali su na najavu ministarke zdravlja Danice Grujičić, koja je naložila da se u zdravstvenim ustanovama naprave spiskovi zaposlenih koji su stekli uslov za penziju i na čije mesto treba postaviti mlade doktore, piše Nova.rs.

Ministarka Grujičić pod hitno mora da se upozna sa važećim pravnim aktima Srbije, da pročita Pravilnik za obavljanje zdravstvene delatnosti, čime će uvideti da nam nedostaje 15 odsto zdravstvenog osoblja, a njih nema na birou. To što ministarka radi je direktan put u privatizaciju zdravstva, a postavljena je na čelno mesto, kako bi srpsko državno zdravstvo bilo brže privatizovano. Starije kolege bi rado odavno otišle u penziju, jer nam je svima posla preko glave, ali ne mogu da odu, jer bi se onda silne službe u Srbiji zatvorile. Takođe, mnoge kolege ne žele u penziju, jer su niske i nedovoljne za preživljavanje, pa kada im uprava bolnice ponudi da nastave da rade, iako imaju uslov za penziju, oni uglavnom prihvate, a koji je broj tih lekara – sam bog zna – naglašava dr Panić.

Izvor: Nova.rs

Prethodni članakProsvetari izlaze na ulicu, u četvrtak nema nastave
Sledeći članakPlanska isključenja struje za četvrtak, 1. decembar

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here