Posle dve i po decenije Marinkovići se vratili iz inostranstva i započeli posao u Ovčar Banji

11
2822
Foto: V. Ilić/Večernje novosti

ČAČAK – Posle 20 godina u Švedskoj i četiri godine života u Španiji, bračni par Marinković – Velibor (46) i Dušica (34) sa dvoje dece, odlučio je da se vrati u Srbiju.

Za mesto gde će dočekati starost i gde će im odrastati sin Jovan i kći Natalija, odabrali su Ovčar Banju, ne slučajno, jer je to rodni kraj Dušice, dok je Velibor rodom iz Kraljeva.

Da se vrate u domovinu i jednu od najlepših prirodnih oaza u Srbiji, odlučili su, kako su nam rekli, kada su čuli i videli kako Vlada Srbije, posle više od pet decenija, ulaže u Ovčar Banju, koja ovih dana doživljava svoj preporod.

Banja je ponovo oživela i dobila smisao za život. Pre svega smo ovde zbog dece, jer se oni ovde lepo osećaju, imaju slobodu, kakvu nigde u svetu nisu imali. Zaključili smo da oni, ali ni mi ne pripadamo tamo. Zato smo se vratili – priča Dušica.

Bračni par koji se skućio u centru Banje, upisao je decu u ovdašnju školu. U slobodno vreme su na planinarenju, u prirodi, sa ljudima i životinjama, na pecanju. Deca vole okolne manastire, pa često idu na liturgije i pomažu u poslovima na manastirskom imanju. Postali su i svojevrsni vodiči kroz lepote Ovčar Banje, pa tako nam se Jovan pohvalio kako je pre nekoliko dana pevačicu Gocu Tržan i njenu porodicu vodio na vrh Kablara.

Odlučili da otvorimo mali kafe-restoran. To je zapravo kočija koja je stara više od 200 godina i koja je nekada služila za transport novca u Švedskoj. Ona je, zahvaljujući vrednom stolaru iz Tučkova Milunu Pejoviću potpuno obnovljena i pretvorena u mini-kafe. Postala je pravi ukras Banje, pa se kod nas uvek traži stolica više – srećan je Velibor.

Dušica je dodala da je bilo prirodno da otvore kafe, jer je to, zapravo, tradicija u njenoj porodici. NJena majka se bavila ugostiteljstvom, i držala je čuvenu kafanu kod Mike, gde je pesnik Branko V. Radičević, kome je u Banji podignut i spomenik, provodio dosta vremena.

Podsetimo, Vlada Srbije je prepoznala značaj ulaganja u ovo mesto nadomak Čačka, pa je do sada realizovano osam projekata, odnosno uloženo je više od 200 miliona dinara. Brojni posetioci, sećajući se nekadašnje zapuštene Banje, danas ne mogu da je prepoznaju. Zato se i ovde uvek traži mesto više, a gotovo da nema nijednog ara zemlje, niti nekretnine koji su na prodaju, a ako ih i ima cene su astronomske. Meštani, kojih u Banji ima svega oko 150, planiraju da započnu sopstvene male biznise, opremaju svoje domove za smeštaj turista, oni koji su otišli iz ovog mesta trbuhom za kruhom vraćaju se u rodni kraj… Banja doživljava svojevrstan procvat.

Izvor: Večernje novosti/V. Ilić

Prethodni članakU čačanskoj bolnici hospitalizovan jedan pacijent oboleo od korone
Sledeći članak“Mortus pijan“ vozio čačanskim ulicama: Alkoholni rekorder “naduvao“ 3,95 promila

11 KOMENTARA

  1. U poslednje vreme uvidjam da nasi ljudi koji zive u inostranstvu informacije dobijaju sa Pinka i slicno. Ubrzo ce nazalost uvideti kakva je stvarno situacija ovde.

  2. Tako se to radi. Kad neko ima inicijativu i pokrene život sa mrtve tačke. 50 god vladalo mrtvilo. Sada, se sve pokrenulo, živi i živeće.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here