Poverenica Janković oštro osudila Obradovićev video-spot o migrantima (VIDEO)

14
610

ČAČAK – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas da objavljenim video-snimkom kako meša tečnosti različitih boja, lider Dveri Boško Obradović “podstiče strah i stvaranje neprijateljskog okruženja prema migrantima i osobama drugačije boje kože i etničkog porekla“.

Navodeći da Ustav Srbije propisuje pravo na utočište, poverenica je ocenila da Obradović tim performansom krši Zakon o zabrani diskriminacije koji zabranjuju uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, „naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje“.

Svi mogu da imaju različite političke stavove uključujući i viđenje migrantske politike, ali je nedopustivo vređanje i omalovažavanje po rasnoj, etničkoj i verskoj osnovi, a naročito rasizam i ksenofobija – upozorila je poverenica a saopšteno iz njenog kabineta.

Ona je pozvala političare da u svojim nastupima poštuju ljudskah prava koja kako je navela, predstavljaju osnov svakog demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava.

Lider Dveri Boško Obradović ranije je na društvenim mrežama objavio spot na kojem se vidi kako on u čašu „čiste“ vode sipa obojenu tečnost kako bi upozorio da migranti „prljaju“ Srbiju.

Obradović je u promotivnom video-materijalu ispred sebe postavio tri čaše: U jednoj se nalazi providna tečnost (voda), koja bi trebalo da simboliše građane Srbije, a u drugoj tamna tečnost koja, takođe simbolično, predstavlja migrante. Njih Obradović na kraju „meša“ u treću čašu, kako bi prikazao mešanje dve vrste ljudi, dve rase, njih i nas, belih i obojenih…

Sama ideja je već na prvi pogled bizarna, a onda je Obradović počeo da presipa iz jedne u drugu čašu, pokazujući kako će u Srbiji na kraju ostati samo migranti. Ali, u jednom trenutku je i slikovito prikazao kako tamni napitak ne može da se meša sa vodom, jer on ostaje na dnu, dok je na vrhu voda – što može da znači i da između njih nema mešanja.

Izvor: Beta

Prethodni članakDelovi dva čačanska sela šest dana će biti više sati bez struje
Sledeći članakU sinoćnjoj akciji policije u Konjevićima zaplenjeno 8 kilograma marihuane, uhapšen Čačanin (53) koji se opirao hapšenju

14 KOMENTARA

  1. Ono što Boško Obradović priča je sramota za jedan slobodarski narod, narod čiji su vojnici ginuli za slobodu protiv okupatora, fašista i nacista, čija je vojska prešla Albaniju, čiji su se vojnici lečili u Maroku, Tunisu i Alžiru, čiji su dobrovoljci ginuli u borbi protiv fašista u Španiji ili Norveškoj.

  2. Šta poverenici nije jasno. Do kada ćemo da slušamo te dušebrižnike. Do kada ćemo da služamo gluposti iz vrha vlasti da će ovaj tužni odlazak naže omladine da nadoknadi dolazak migranata. A sami smo svedoci šta neki migranti rade po Srbiji građanima ove zemlje, svedoci smo da se njima pomaže i daju kuće dok naš narod to nema, svedoci smo da mnogo bogatije zemlje Evrope, ali normalne zemlje, neće da prime migrante. Da li je to normalno da siromašna zemlja i narod Srbije hoće da ih prime, a bogate zemlje Eu neće.
    I potpuno je jasan spot koji pokazuje da migranti nikada ne mogu da nadomeste odlazak našeg naroda, i zato tamnija tečnost ne može da se sjedini sa svetlijom. Poruka našem vladaru, da to nikada ne može biti isto.

  3. A gde je mutavi Lutovac da izađe iz koalicije sa ovim rasistom? Zašto se Mira Talović ne oglašava o ovome? Da li zbog toga što jedino uz Dveri može da dođe skupštinske klupe i dnevnice? E moje demokrate. Sto godina još Vučić treba da vlada. Stidite se.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here