Pravni fakultet u Beogradu ukida prijemni ispit

4
2832

Pravni fakultet prihvatio je da državna matura koja je planirana za 2024. godinu bude jedini uslov za upis na ovu visokoškolsku ustanovu, što znači da brucoši u školskoj 2024/25. godini neće polagati prijemni ispit.

U saopštenju Pravnog fakulteta se podseća da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja, predvidelo da se počev od školske 2023/2024. godine na kraju srednjeg školskog obrazovanja uvede državna matura.

Na sajtu fakulteta istaknuto je kako će izgledati upis te generacije studenata.

Proces upisa uvođenjem mature ne izmešta se sa fakulteta. Kandidati za upis će konkurisati na Konkursu koji će biti raspisan nakon donete Odluke Vlade Republike Srbije, a kandidati će konkurisati kao i do sada i biti rangirani prema sledećim kriterijumima: uspeh u srednjoj školi nosiće maksimalno 40 bodova, a što se tiče uspeha na maturi, srpski jezik nosiće maksimalno 20 bodova, isto toliko matematika, a 20 bodova nosiće i predmet koji je učenik polagao na maturi po izboru – piše u saopštenju.

Položena državna matura biće uslov za dobijanje diplome o stečenom srednjem obrazovanju i vaspitanju. Zakonom o visokom obrazovanju je propisano da će se sa uvođenjem državne mature uskladiti i uslovi upisa na visokoškolske ustanove počev od školske 2024/2025. godine. S tim u vezi, visokoškolske ustanove su dužne da svoje predloge za način vrednovanja učeničkih postignuća u srednjem obrazovanju za potrebe rangiranja studenata za upis na studije u školskoj 2024/2025. godini (upis naredne školske godine) objave na sajtu Fakulteta.

Izvor: Blic

Prethodni članakBend “Dža ili bu“ u čačanskom klubu “EverGreen“
Sledeći članakMinistarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Čačku: Najavljeno proširenje kapaciteta NTP

4 KOMENTARA

  1. Super odluka. Znaci kako ucis 4 godine i kakav uspeh imas, na osnovu toga upisujes dalje- sto znaci da mora da se stalno uci a ne samo pred prijemni.
    Ovo treba svi da urade, deca koja bi htela da studiraju bula bi bolji djaci kroz srednju skolu, i tacno bi se rasclanilo ko je za to ko ne.
    Tako je nekada davno bilo, i bila je to super stvar.
    Treba svi da vrate, da se jedini bodovi za fakultet pri upisu racunaju, a to da su oni koje si stekao tokom skolovanja kroz srednju, ali i osnovnu skolu.

  2. Nikako da nam objasne kako će postići da svi učenici polažu maturu pod istim uslovima. Ko će biti dežurači? Urušićete ovo malo obrazovanja što je ostalo. Bar su prijemni polagali pod jednakim uslovima? Kako će upisivati fakultete srednjoskolci koji žele da nastave studije, a nisu imali državnu maturu. Mislila san sa univerziteti neće popustiti…kad…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here