Predavanje o pravoslavlju na Aljasci u čačanskom Narodnom muzeju

0
143

ČAČAK – Udruženje “Irmos“ i Narodni muzej Čačak najavljuju predavanje Jovana Tripkovića, pod nazivom “Pravoslavna Aljaska – Kolevka pravoslavne vere na američkom kontinentu“.

Sveti German i sedam monaha su stigli na ostrvo Kodijak davne 1794. godine i doneli klicu pravoslavlja na američki kontinent. Dva i po veka kasnije, pravoslavna vera na Aljasci cveta. Pored pravoslavnih eskimskih plemena i beli Amerikanci pronalaze svoj put do pravoslavlja. Čini se da ovaj geografski izolovan region predstavlja oazu i budućnost pravoslavne vere u Sjedinjenim Državama.

Jovan Tripković je rođen u Čačku, gde je odrastao i završio osnovnu školu. Srednju školu je pohađao u Mađarskoj i Sjedinjenim Državama. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka i istorije pri Kaldvel univerzitetu u Nju Džersiju. Postdiplomske studije je pohađao na Univerzitetu u Padovi, u Italiji. Tokom svoje akademske karijere je bio gostujući istraživač Rasel Kirk centra u Mičigenu i Centra za religiju, kulturu i demokratiju u Teksasu. Trenutno je asistent u nastavi na predmetu Ustav Sjedinjenih Američkih Država na Univerzitetu u Vajomingu i član savetodavnog odbora Stimbot instituta iz Kolorada.

Predavanje će biti održano u sredu, 5. januara u 19 časova u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Ulaz je slobodan.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDrastičan skok broja novozaraženih u Čačku
Sledeći članakNasilje u porodici – veliki društveni problem

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here