Predsednik Asocijacije malinara Srbije predviđa kolika će biti cena maline ove godine

3
7021

Berba malina u ariljskom kraju počinje za oko mesec dana i sve se češće postavlja pitanje, nakon, za malinare odlične 2022. godine, kakvu će cenu ove godine ponuditi hladnjačari.

I sami hladnjačari tvrde da imaju problema sa naplatom svojih potraživanja, a uz to navode i dodatne troškove koje izaziva stanje na evorpskom tržištu.

Ko je imao unapred sklopljene ugovore sa stranim izvoznicima, malinu prodaje po ceni od 5 do 5,2 evra. Međutim, problem je što i ti strani kupci slabije povlače robu iz hladnjača, što znači da i njima teško ide prodaja. To otežava poslovanje samih hladnjača. Zahteva dodatne troškove čuvanja. Uz to, struja je poskupela pa je i to dodatni trošak što, naravno, ne zanima strane kupce koji uglavnom i taktiziraju, povlače malinu iz drugih država i gledaju svoju računicu, što je i normalno u ovom poslu – rekao je jedan od većih hladnjačara iz okoline Arilja.

Hladnjačari najavljuju da će otkupna cena ove sezone biti daleko niža u odnosu na prethodnu godinu kao i da će se ove godine prvenstveno ići sa otvorenim računima.

Sagovornik Tanjuga kaže da još uvek ima dosta malinara kojima hladnjače nisu iplatile prošlogodišnji rod, pa će i ovogodišnja isplata biti teška.

Mnogi još uvek nisu naplatili prošlogodišnju malinu, pa teže ide isplata prema malinarima. Početna otkupna cena će ove god biti daleko niža i uzimacemo na otvoren račun, da vidimo gde je ko u ovoj priči, jer ne možemo više dozvoliti da gubimo 50 odsto. Drugi razlog je što niko nema ni mogućnosti da unapred i po fiksnoj ceni plati nešto što je unapred neizvesno i nesigurno. Zato sam siguran da se mora vratiti ono što je ranije bilo, kad se išlo na otvoren račun. Tada smo rizik snosili svi, od proizvođača do hladnjačara i tada niko nije gubio. A sada su hladnjačari apsolutni gubitnici u većini slučajeva kada govorimo o malini – rekao je hladnjačar.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije tvrdi da su u najvećem problemu mali hladnjačari, koji su prošle godine imali solidnu dobit ali će ove godine nadrljati.

U Ivanjicu je prošle godine ušao “Agropartner“, koji je plaćao 530 dinara na zatvoren račun i sve su isplatili do oktobra meseca. Ovde su sada u problemu mali hladnjačari. Prošle godine su veliki hladnjačari morali da kupe malinu od malih i to po ceni koju su upravo mali diktirali. I takva situacija se ponavlja poslednje tri godine, ali je to bilo vreme u kom je na tržištu falilo maline – rekao je Radović.

Radović predvidja znatno lošiju sezonu u odnosnu na prethodnu i prinos koji će biti umanjen za 10.000 tona.

Vremenski uslovi nam ne idu na ruku. Kasni vegetacija. Prošle godine, 10. maja, lastari su bili do 40 centimetara, a ove 10 do 15, a branje je za mesec dana. Moja je procena da će biti slabiji prinos. Bićemo srećni ako bude u Srbiji rodilo 50.000 tona. Prošle god je maksimalna proizvodnja u Srbiji bila 60.000 tona. Ako je statistika tačna, Srbija je izvezla do prvog marta ove god 80.000 tona. Postavlja se pitanje odakle tih 20.000 tona i još 20.000 tona koje leži u hladnjaci – kaže Radović.

Radović ističe da je zahvaljujući dobrom rodu i zadovoljavajućoj ceni, svako treće domaćinstvo u ariljskom kraju obnovilo svoju poljoprivrednu mehanizaciju i dodaje da su na to uticali i podsticaji koji su se pored mašina, odnosili i na sadni materijal.

O ceni maline ne želim da licitiram jer je još uvek rano, ali prema nekim predvidjanjima, malina će se plaćati 300 dinara uz tendenciju rasta cene do kraja berbe. Očekujemo da će malinari ponovo moći da biraju da li hoće zatvoren račun na tih 300 dinara ili da idu na otvoren račun, dobiju možda veću cenu ali da dele rizik sa hladnjačarima. Prošle godine se isplatilo ići na zatvorenu cenu ali je pitanje da li će hladnjačari to prihvatiti ove godine pa da sami snose rizik – zaključio je Radović.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakKoja zanimanja donose šestocifrenu zaradu u Srbiji
Sledeći članakOdlažu se sve manifestacije Galerije “Nadežda Petrović“ planirane za ovu nedelju

3 KOMENTARA

  1. Koliko svatih,naj bitnije za zemlju Srbiju su hladnjačari i povlasceni izvoznici.Jel ako oni ne zarade pet-sest puta po kilogramu propast tj.njihov rad ,zarada podiže društveni bruto prihod.A jesu li delili dobit,doplacivali duplu cenu prošle i pretprošle godine kada su desetostruko zagađivači?Pa kad je počeo stampedo da se kupi koji kilogram više,da se zaradi sto vise,a prodaja kilava…onda krivi proizvođači jer po prvi put zaradise nesta od svog rada!

  2. Treba i dzabe da budu nasadili svi koi imaju zemnje.Nadji jeftinu radnu smagu kazu 4 hiljade da ceo dan bere maline.Sta da kupi za te pare a on 10 hektara zasadio.Kada bi samo seljak sadio i ukucani brali mnogo bi bolje bilo.

  3. Kao i uvek, malinu je najsigurnije gajiti na parcelama koje opslužuje vlasnik sa porodicom. Tada je skoro svaka cena dobra. Kukaju i žale se “ gazde“ jer su im troškovi veliki. Dakle, 3 dece, roditelji, rodbina,…. Delite zaradu izmedju sebe a zaboravite na plantaže gde vam treba 20 berača!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here