Predstavljen pesnički prvenac Aleksandre Mišić “Moje tišine“

0
574

ČAČAK – Predstavljanje pesničkog prvenca Aleksandre Mišić „Moje tišine“ održano je u utorak 16. juna u Maloj sali Biblioteke, kao prvi program 57. Disovog proleća.

Zbirka poezije „Moje tišineˮ, koja je objavljena 2020. godine, zavredila je pažnju književnih kritičara koji pored nacionalne književnosti proučavaju i zavičajnu. Danijela Kovačević Mikić o autorkinom pesništvu govorila je iz pozicije i kritičara i profesora književnosti skrenuvši pažnju da je „nezahvalno govoriti o prvoj knjizi nekog pesnika, jer je prvenac obično tek postavljanje temelja za prava pesnička zdanja, odnosno danak koji pesnik-početnik daje za svoja lutanja i traganja jer nema prečice ni do jednog mesta na koje vredi stići.ˮ Kovačević Mikić je na kraju svog izlaganja zaključila:

Aleksandra nam je dala ono najlepše što, posle majčinstva, nosi u sebi, a ja verujem da će za uzvrat od svih nas dobiti radost čitanja punu bučnih eha njenih tišina.

Kroki prikaz kako se Aleksandra Mišić kroz jednu pesmu kreće kroz literaturu, ali i kroz istoriju sveta i antropologije osvetlio je profesor književnosti Slobodan Nikolić. Analizom pesme „Praznoˮ je ukazao da je Aleksandrino pisanje samo priprema za nadolazeću punoću, kao što je zbirka „Moje tišineˮ priprema za rađanje u Reči, zapravo u neprekidnom govorenju.

O svom poetskom prvencu govorila je autorka i prisetila se svojih pesničkih početaka sredinom 80-ih godina prošlog veka. Ona je istakla važnost podsticaja za mlade stvaraoce, učenike i naglasila da nikada ne treba odustajati od pisanja dokle god postoji poriv za tim. Kazala je da su njene pesme obogaćene metaforama i simbolima što rukopis čini višeslojnim bez obzira da li je u pitanju misaona, ljubavna ili deskriptivna poezija.

Njene pesme su deo jezičkog eksperimenta budući da obiluju neologizmima i kovanicama, pa mogu biti zahvalne za analizu jezičkih, tvorbenih mehanizama i obrazaca. Recenzenti ove zbirke su dr Vladimir Dimitrijević, profesor književnosti i publicista i Mića Milovanović, profesor u penziji i pisac.

Odabrane stihove Aleksandre Mišić govorila je Sofija Dimitrijević, maturant čačanske Gimnazije, a program su muzički oplemenile profesorke Muzičke škole Jelena Rubaković (violina), Milica Kovrlija (violina) i Maja Protić (klavir).

Autorka zbirke pesama „Moje tišineˮ Aleksandra Mišić, profesorka je srpskog jezika u čačanskoj Gimnaziji. Njeni stihovi nalaze se u brojnim književnim časopisima. Dobitnica je više nagrada za poeziju i prozu. Radovi su joj objavljeni u stručnim časopisima. Pripremila je brojne književne kritičke prikaze knjiga savremenih autora. Član je Književnog kluba „Dragoslav Grbić” iz Čačka.

Izvor: Morava info

Prethodni članakOvako će izgledati zatvoreni bazen u Čačku (FOTO)
Sledeći članakDirektorka “Batuta“: Građani Srbije moraju da nauče da žive sa koronom

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here