Predstavnici Dveri kod notara overili izjavu u izvršenom uvidu u kompletan birački materijal u Čačku

21
2198

ČAČAK – Ovlašćeni predstavnici Dveri overili su kod javnog beležnika izjavu o izvršenom uvidu u kompletan birački materijal sa sva 104 biračka mesta u Čačku. Kako navode, ova izjava predstavlja javno svedočenje o onome što se desilo tokom kontrole izbornog materijala.

Kako se navodi su saopštenju dostavljenom medijima, ovo je razlog zašto načelnik Nebojša Bežanić izbegava da dostavi službene beleške koje kriju istinu o pokušaju izborne krađe i konačnim izbornim rezultatima. Iz Dveri najavljuju da će protiv njega u narednim danima podneti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, čiji će ova izjava biti sastavni deo.

Pisanu izjavu troje ovlašćenih predstavnika Dveri prenosimo u celosti:

Pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujemo i svedočimo sledeće:

Uvid i kontrolu kompletnog biračkog materijala vršili smo po ovlašćenju podnosioca izborne liste Srpskog pokreta Dveri, a s obzirom na osnovane sumnje da su prvi, preliminarni izborni rezultati lokalnih izbora u Čačku održanih 2. juna 2024. godine netačni.

Prvi dan uvida u birački materijal bio je četvrtak, 6. jun 2024. godine. Najpre smo obavili aktivnu legitimaciju da smo ovlašćeni za ovaj posao, uz konstataciju da su u prostoriji određenoj za uvid, a ispred Gradske uprave, i osobe koje su istovremeno i članovi Gradske izborne komisije iz redova vlasti, što ne bi smelo da bude tako. Sugerisali smo da ove osobe ne bi smele da budu prisutne, ali da ne bi gubili vreme pristupili smo uvidu u birački materijal.

Redosled poteza tokom uvida izgledao je ovako:

 1. Otvara se džak sa biračkim materijalom uz konstataciju i upis u zapisnik (službenu belešku) serijskog broja i boje zakonom propisane zatvornice na džaku, tako što neko od nas makazama seče zatvornicu i iz džaka vadi na sto sav birački materijal.
 2. Birački spisak i zapisnik se takođe kontrolišu detaljnim uvidom i poređenjem podataka. Prebrojavamo sve potpise u biračkom spisku da bi proverili broj birača koji su izašli na izbore i upoređujemo ga sa brojem upisanim u zapisnik.
 3. Prebrojavamo važeće i nevažeće glasačke listiće, uz detaljan pregled da li su dobro sortirani, a sve prema Priručniku za rad na biračkom mestu i uputstvima koje je štampala Republička izborna komisija. Podatke poredimo sa podacima iz Zapisnika o radu biračkog odbora. Neslaganja diktiramo prisutnim predstavnicima Gradske uprave koji to sve najpre potvrđuju ličnim uvidom i potom unose u službenu belešku.
 4. Proveravamo koverte u kojima se nalaze kontrolni listić, upotrebljene potvrde o ostvarenom pravu za glasanje van biračkog mesta i eventualno neupotrebljene listiće koji su iz nekog razloga označeni na bilo koji način a nisu uvršteni u upotrebljene.
 5. Proverava se detaljno ispravnost kontrolnog lista.
 6. Proverava se detaljno svaka potvrda o glasanju van biračkog mesta i način kako je u biračkom spisku evidentirano glasanje tog birača na koga se odnosi potvrda. Upoređujemo sve podatke: ime i prezime, JMBG, redni broj u biračkom spisku, potpisi birača i predsednika biračkog odbora. Proverava se broj potvrda sa brojem unetim u Zapisnik o radu biračkog odbora. Neslaganja stenogramski unose službenici gradske uprave prema našoj konstataciji a nakon što se i sami lično u to uvere i potvrde.
 7. Nakon vraćanja biračkog materijala u džak uzima se nova zatvornica, beleži se serijski broj i zatvara se džak na zakonom propisan način.

Načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Nebojša Bežanić je već nakon prvog džaka, sa biračkog mesta broj 1, odbio da nam dostavi kopiju službene beleške sa podacima o ostvarenom uvidu. Naš zahtev je bio da se službena beleška odmah posle uvida u birački materijal sa svakog biračkog mesta prekuca i odštampa u najmanje dva primerka od kojih bismo mi kao ovlašćena lica koja su vršila uvid u birački materijal dobili jedan potpisan i overen primerak od strane Gradske uprave i njega kao načelnika.

Na to smo reagovali prekidanjem daljeg uvida u birački materijal i sazivanjem vanredne konferencije za medije na kojoj smo javnost upoznali sa pogrešnim načinom rada Gradske uprave i načelnika.

Potom smo se vratili u kancelariju broj 122 gde se nalazi Gradska izborna komisija i u kojoj smo vršili uvid, da bismo – nakon javno izrečenog obećanja načelnika Bežanića da će sve službene beleške biti uredno prekucane, odštampane, potpisane i overene uz dostavu kopija nama kao ovlašćenim predstavnicima izbornih listi – nastavili dalji uvid i kontrolu biračkog materijala.

Negde ispred ponoći tog prvog dana uvida u birački materijal nam se sugeriše da će službene beleške biti odrađene sledećeg dana, odnosno da će paralelno sa uvidom i stenogramskim evidentiranjem uočenih nepravilnosti unutar novog biračkog materijala, službenici Gradske uprave prekucati i stenograme od prethodnog dana i predati nam kopije službenih beleški.

Sutradan, 7. juna 2024. godine načelnik Bežanić se pojavljuje sa drugom pričom i kaže da nećemo dobiti službene beleške od prethodnog dana jer smatra da nije dužan da nam ih dostavi. Tim povodom rekao je, suprotno svemu dogovorenom prethodne noći, da ćemo dobiti službenu belešku koja će sadržati samo ono što on bude napisao, a da je trebalo da mi sami pišemo naše beleške ili da pamtimo. Opet smo imali burnu raspravu oko toga. Prekinuli smo privremeno uvid i opet smo organizovali vanrednu konferenciju za medije kako bismo obavestili javnost o nezakonitom radu Gradske uprave i o nepravilnostima koje smo utvrdili prethodnog dana.

Potom smo nastavili dalji uvid u birački materijal jer je u 20 časova toga dana isticao zakonski rok za kontrolu, a naš cilj je bio da pregledamo sva 104 biračka mesta, što smo zajedno sa predstavnicima ostalih opozicionih izbornih listi i uspeli, ali uz stalne opstrukcije predstavnika Gradske uprave. Bilo nam je zabranjeno da slikamo, snimamo i pišemo sopstvene beleške o onome što smo pronašli od izbornih nepravilnosti u biračkom materijalu, a dva dana smo radili bez prestanka u maloj prostoriji u kojoj je u određenom periodu bilo i 15 ljudi.

U jednom trenutku predstavnici Gradske uprave su rekli da nemaju više zakonom propisanih zatvornica za džakove sa biračkim materijalom. Predložili su da prekinemo uvid. Mi smo rekli da uvid ne prekidamo jer je to naš zadatak, a da kad završimo otvorene džakove sa biračkim materijalom predajemo Gradskoj upravi i Gradskoj izbornoj komisiji na odgovornost i čuvanje od zloupotrebe jer je to njihova obaveza.

Nemajući zakonom propisanih zatvornica, zaposleni iz Gradske uprave i Gradske izborne komisije doneli su obične PVC vezice i njima su dalje vezivali džakove po završetku naše kontrole. Tokom našeg rada drugog dana i dalje su predstavnici Gradske uprave, koji su sve vreme bili prisutni tokom našeg uvida, unosili u stenogramske beleške sve nepravilnosti koje smo uočili, nakon što bi se i sami uverili u ispravnost naše kontrole.

Na svakom biračkom mestu bilo je nepravilnosti, među kojima ovde izdvajamo najvažnije primere:

 • među nevažećim listićima pronašli smo važeće listiće i to u najvećem broju za opozicione izborne liste;
 • među glasovima za listu br. 1 našli smo važeće listiće za opozicione liste i nevažeće listiće;
 • potvrde sa terena (za glasanje van biračkog mesta) nisu bile potpisane od strane birača ili od strane predsednika biračkog odbora, što je obavezno po zakonu;
 • potvrde u kojima nije upisan neki od potrebnih podataka – JMBG, redni broj birača;
 • primetili smo da su potpisi birača identični i pisani istom rukom na većem broju potvrda za glasanje van biračkog mesta;
 • neki potpisi birača u Jedinstvenom biračkom spisku su bili prekrečeni takozvanim krečkom;
 • glasači koji su glasali van biračkog mesta sa popunjenim potvrdama i potpisima o glasanju takođe su se potpisali i na birački spisak kao da su glasali na biračkom mestu, ali različitim rukopisom, što je evidentno da je neko krivotvorio potpis na potvrdama i da je isto lice glasalo dva puta;
 • među nevažećim listićima je otkriveno da je hemijskom olovkom zaokružena određena izborna lista, a potom flomasterom zaokružena neka druga lista kako bi se glasački listić učinio nevažećim. Pri tom se radilo o tome da je istim flomasterom na ovaj način napravljeno preko 20 nevažećih listića;
  Sve ovo i mnogo toga drugog što dramatično menja konačne izborne rezultate na lokalnim izborima u Čačku u korist ujedinjene opozicije uneto je detaljno u službene beleške od strane prisutnih predstavnika Gradske uprave nakon što su se i oni lično uverili u tačnost naše kontrole.

Po završetku kompletnog uvida u birački materijal sa sva 104 biračka mesta u petak 7. juna u 20 časova načelnik Bežanić pozvao nas je u svoju kanceleriju da nam uruči službene beleške. Uvidevši da službene beleške ne sadrže niti jedan jedini podatak koji smo utvrdili uvidom, a prisutni službenici Gradske uprave evidentirali kroz stenograme, odbili smo da primimo takav prazan dokument. Načelnik je potom napustio kancelariju i zgradu Gradske uprave, a neposredno posle toga su se pojavili pripadnici Policije koja je došla po prijavi predsednika Izborne komisije grada Čačka Ljiljane Stanišić, uz obrazloženje da mi ugrožavamo birački materijal. Iznova potvrđujemo da smo sav birački materijal predali Izbornoj komisiji u 20 časova i da posle toga nismo imali pristup tom materijalu koji je nepropisno zatvoren i ostao dostupan za dalje neovlašćeno manipulisanje (dodavanjem, zamenom i prepravkom glasačkih listića). Mi smo samo tražili od načelnika Bežanića službene beleške u kojima je konstatovan tačan izborni rezultat za svako biračko mesto posebno, što je bio cilj i smisao naše kontrole.

Do dana današnjeg nismo dobili tražene službene beleške i nije nam omogućeno da imamo kopiju onoga što smo utvrdili prilikom uvida u kompletan birački materijal, a što su sve vreme prisutni predstavnici Gradske uprave lično potvrdili i evidentirali. Odgovorno tvrdimo da smo otkrili brojne izborne nepravilnosti koje direktno utiču na konačne izborne rezultate lokalnih izbora u Čačku i da se bez ovih zvaničnih dokaza konačni izborni rezultati ne mogu tačno utvrditi.

Ovlašćena lica u ime izborne liste pod rednim brojem 3: PRIMARIJUS DR MILAN ROGANOVIĆ – SRPSKI POKRET DVERI – „BOŠKO OBRADOVIĆ – Radmila Živković – Dragan Ćendić – Biljana Rubaković” – Bratislav Simović, Marija Ćumurović, Dragana Biševac

Prethodni članakPred nama su pakleni dani i tropske noći, prete li nam superćelijske oluje
Sledeći članakPlanska isključenja struje za sredu, 19. jun

21 KOMENTARA

 1. Sta kazu, overili kod notara. Hahaha. Smem glavu da stavim na panj ako je notar video sta pecatira, overava. Boli njega ona stvar za bilo sta. Oni pljestu pecate, na sta bilo, debelo naplate. A ovi jadnici misle da su nekoga uplasila tom overom. Obicna budalastina I smejurija.

 2. Piše negde „ujedinjena opozicija“. Pa dobro bre kada ste ujedinjeni što ne izađoste na jednoj listi, nego na 5 lista i još kada treba izjavu da date onda „ujedinjeno“ nastupate? Što bi se reklo i vino će ka Bošku opet poteći. „Malo pije malo šarcu daje,…“ mislite o tome.

  • Ti stvarno mešaš babe i žabe misleći da ćeš time skrenuti pažnju -debakl SNS. Odlazite u prošlost i u postupak lustracije.

   • Ne s..ri Srboljube. Vazdan to radis. Lupetas, lupetas. Jos kad bi se nesto pitao? Ali ne pitas se. Batali corava posla. Vrucina je, cuvaj mozak.

    • Kaldrmaš stvarno ti ovaj naziv odgovara. Boli te istina. A ti nemaš šta da čuvaš na ovoj vrućuni. Takvi ste vi, naprednjaci. Jadno.

 3. Ja sam se juče dogovorio sa jednom lepojkom da odemo na piće i sastanak. Da li bi trebalo li da overimo to kod notara ili ne? Zna li se šta?

 4. Joooj ljudi slika kazuje više od 1000 reči. Pa je l’ovi da vode grad? Za ove je Parezan Dom kulture sa velikom salom. Mislim stvarno fizionomije i iskustvo nemaju da vode najudaljeniju MZ a kamoli grad. Boško je imao bolju ekipu kad se pojavio. Uništio je Dveri i sad se krije iz Dr Roganovića jer mu je on jedini ostao. Doktor je već zastranio i žao mi ga.

  • Koji su to kadrovi napredne stranke i satelita? Videli smo na bilbordima Vučića, Dačića, i ostale. Zamislite onoga direktora iz parking servisa i njegovog zamenika, kakvi su oni likovi.

   • Gago, sve je uredu. Nego, objasni ti nama jel Veljo Lampek taj visoki, obrazovani i kultruni čovek iz spota? Samo to i ništa više.

   • E baš taj iz parking servisa. Za njega niko ne zna nema afera a godinama direktor. Kao Pantović Ćalović Gojgić… Sve je Boško otero ljude sa početka. Ovi izbori su bili trzaj da iskoristi bes protiv sns i dobi 3000 glasova a veliki opozicioni lider koji je drmo u Beogradu. Da je bila velika izlaznost ne bi prešo cenzus bre. Boško je nastavak sramote Čačana koju je utro Veljo. Nekad sramota kada pomeneš da si iz Čačka zbog Velja a danas sramota zbog Boška. Politički autoritarni pajac.

  • Što je najgore, sve je tačno što ste napisali. Imao je LJUDINE oko sebe, a sad Rubakovićku, Ćenda, Ćentu.. Kad su se pojavili pola mog komšiluka je bilo oduševljeno, sada kad vidim ekipu sa slike nije mi dobro.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here