Predstavnici SzS ostavili flašu sa vodom iz Morave ispred kancelarije Mirjane Đoković i zatražili ostavku gradonačelnika

4
512

ČAČAK – Predstavnici Saveza za Srbiju u Čačku (SzS) u Čačku, napunili su danas dve flaše sa vodom u Zapadnoj Moravi i iste ostavili ospred kancelarije pomoćnice gradonačelnika za oblast ekologije Mirjane Đoković, kako bi još jednom ukazali na zagađenje reke.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Članovi SzS predali su na pisarnici Gradske uprave i zahtev za smenu gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, kao i njegove pomoćnice Mirjane Đoković, navodeči da ih smatraju odgovornim za ekološke probleme koji se dešavaju.

Odbornica Dveri u Skupštini grada Radmila Živković kaže da vlast u Čačku treću godinu zaredom negira da je Zapadna Morava zagađena, a da Zavod za javno zdravlje samo ponekad uzima uzorke vode.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Prema njenim rečima, građani koji bi trebalo da budu obavešteni o rezultatima kvaliteta vode obično ne dobijaju informacije.

Opomonjem i podsećam da već tri godine opozicija u gradskoj skupštini dok smo učestvovali u njenom radu, isticala je koliko je Morava zagađena i koliko je to opasno. Vlast je prvo ćutala, ignorisala, a zatim i negirala. Gradonačelnik je u jednom trenutku rekao, da znamo da je voda zagađena, kad je to bilo vidljivo i kada su se masne mrlje pojavila i tada je rekao da “Sloboda“ nije – podsetila je Živković.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Ona je rekla da je opozicija insistirala da se obelodani ime zagađivaća, kao i da je gradonačelnikto učinio tek pošto je bio “priklješten”.

Odbornik Dveri Đorđe Šipetić tvrdi da je Todorović zaštitnik onoga koji zagađuje Zapadnu Moravu.

Svi ste svedoci da nas je ubeđivao da ne zna ko je zagađivač, ali za da “Sloboda“ nije. Iako su načelnik Moravičkog okruga i brojni drugi organi rekli da je kompanija “Sloboda“ zagađivač, a ovih dana videli smo i svedočenje predstavnika grada Milana Bojovića koji je posvedočio da nema nikakve sumnje da je to u pitanju “Sloboda“ – istakao je Šipetić.

Prema njegovim rečima, u statutu Grada piše da je gradonačelniku izvorna nadležnost zaštita životne sredine.

Ne samo to, već i ustav Republike Srbije u članu 74 govori o zaštiti živtne sredine kao osnovnom ljudskom pravu. Višestruko je prekršen ne samo zakon već i ustav i SzS u Čačku odlučio je da ne ćuti o tome i krene u konkretna dela koja imaju za cilj zaštitu zdravlja Čačana – naglasio je Šipetić.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Dragan Brajović iz Stranke slobode i pravde kaže da nije problem u plivanju i kupanju na gradskoj plaži, već u tome što veliki broj Čačana pije vodu iz Morave.

Ne pijemo čistu rzavsku vodu. Gradska vlast krije i tu informaciju, nije obavestila one delove grada koji piju vodu iz Morave i kada je voda zagađena to višestruko utiče na zdravlje čoveka – istakao je Bradović.

On je rekao da su predstavnici SzS uzorkovali vodu iz Morave kod gradske plaže, a da će naprednih dana to uraditi i ispod kolektoragde ulazi kanalizacija u reku.

Možemo zamisliti šta ćemo tamo dobiti, jer se voda iz kanalizacije, koja se ne prečišćava uliva u Moravu. Tu su direktno ugrožena sva sela nizvodno od grada poput Zablaća, Stančića, Kukića, Mršinaca… Tu je velika poljoprivrednika proizvodnja, tu voda nije ni za zalivanje – zaključio je Brajović.

Izvor: MNA

Prethodni članakStopiran konkurs za odlazak medicinskih sestara u Nemačku
Sledeći članakBrajović: Ne obaziremo se na “spinove“ vlasti, SzS bojkotuje lokalne izbore u Čačku

4 KOMENTARA

  1. Brajoviću, ove tvrdnje o zatrovanoj vodi koju građani piju morate ili da dokažete pa da neko ide u zatvor, ili da sami idete u zatvor zbog izazivanja panike!

    • Naprednjaci dzabe pretite trujete svoj narod toliko ga volite i naravno da treba da ide neko u zatvor i to bas onaj koji vec tri godine stiti zagadjivace ! A to je onaj propali konobar sta se dokopao stolice !

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here