Prekomerno zagađen vazduh u više gradova Srbije, da li je Čačak među njima?

0
642
Foto: K. Milovanović/FB

ČAČAK – Suspendovane čestice praškastih materija (PM) najčešći su razlog zašto se u desetak gradova Srbije prošle godine disao prekomerno zagađen vazduh. Čačak nije među tim gradovima.

Podaci su objavljeni u izveštaju o Kvalitetu vazduha koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA).

U zoni Srbija je, osim u gradovima Valjevo, Kraljevo i Kragujevac, vazduh bio 1. kategorije, što znači da je čist ili neznatno zagađen.

U zoni Vojvodina, vazduh je takođe bio 1. kategorije, osim u Subotici i Sremskoj Mitrovici, navodi se u izveštaju koji je zasnovan na relevantnim podacime državane i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha.

SEPA je u dokumentu istakla da se vazduh treće kategorije, što znači prekomerno zagađen, disao u širem području Beograda, gde je utvrđeno prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2,5.

Vazduh treće kategorije zbog viška praškastih materija udisali smo i u aglomeracijama Pančevo, Užice, Smederevo i Kosjerić, kao i na teritorijama gradova Valjevo, Kraljevo, Kragujevac, Subotica i Sremska Mitrovica.

Kako se konstatuje u izveštaju u aglomeracijama Novi Sad i Bor tokom prošle godine vazduh je bio 1. kategorije, kao i u aglomeraciji Niš gde je 1. kategorije „zbog nedovoljnog obima merenja suspendovanih čestica PM 10“.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakDveri: Prosvetni radnici zaslužuju bolji položaj, podržavamo štrajk
Sledeći članakJovana iz Čačka ima neobičan hobi – ona je restaurator obuće

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here