“Prepoznavanje 5“, rezidencijalni program i izložba

0
111

ČAČAK – U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ u petak, 4. februara, biće otvorena izložba petog izdanja regionalnog umetničkog projekta “Prepoznavanje“, koja objedinjuje selekcije šest kustosa i radove 12 umetnika različitih umetničkih praksi, izraza i medija u kojima stvaraju.

Ciklus izložbi koji se priređuje u gradovima saradnicima na projektu, započeo je prošle godine u novembru u Narodnom muzeju u Kraljevu, kao domaćinu rezidencijalnog programa održanog u Vrnjačkoj Banji i Kraljevu 2020. godine.

Izložba razmatra niz pitanja koja su pokrenuta i rezidencijalnim programom, a tiču se najpre umetnika i umetničkog dela u savremenom svetu opterećenog pandemijom, potrošačkom kulturom, i umetnosti između posvećenosti i autonomije i tržišta i estradizacije. U slojevitosti radova tematizuju se različita egzistencijalna pitanja, društvene i socijalne pojave, odnos ka prirodi i tehnologiji, i prevazilaze ograničenja medija, a naizgled prijatni pogledi provociraju sećanja i mitove, analiziraju fenomene sadašnjosti između prošlosti, krize savremenosti i neizvesne budućnosti – navodi Biljana Grković, autor i koordinator projekta.

Umetnici: Jelena Šalinić Terzić, Nenad Dimitrijević (Kraljevo), Milena Maksimović Kovačević, Milka Žunjanin (Kruševac), Teodora Vojinović, Marko Jozović (Čačak), Nikola Marković, Miljan Nedeljković (Niš), Tijana Vujović, Zoran Živković (Crna Gora), Svilen Stefanov, Bogdan Aleksandrov (Bugarska).

Kustosi: Biljana Grković, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Ljiljana Karadžić i Svilen Stefanov.

Ustanove saradnici na “Prepoznavanju 5“: Umetnička galerija – Narodni muzej Kruševac (nosilac projekta), Narodni muzej Kraljevo, Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ Čačak, Galerija savremene likovne umetnosti Niš (Srbija), Centar savremene umjetnosti Crne Gore Podgorica (Crna Gora), Nacionalna umetnička akademija Sofija, Umetnička galerija Vidin (Bugarska).

Projekat “Prepoznavanje“ je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija/muzeja, kustosa, umetnika, u zajedničkom delovanju na prepoznavanju lokalnih umetničkih scena, mobilnosti umetnika, kustosa, razmene i vidljivosti savremene umetničke prakse u regionu. Ustanovljen je 2004. i jedini je projekat kustoske saradnje koji se u Srbiji održao do danas.

Izvor: Morava info

Prethodni članakNovaković pred meč sa Partizanom: Ako je Mega mogla do trijumfa, zašto ne bismo i mi
Sledeći članakKon: Uskoro ublažavanje sadašnjeg talasa zaraze, ali stiže stelt omikron

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here