Preteran unos hrane tokom praznika predstavlja stres za ceo organizam

0
197

Tokom praznika javijaju se problemi sa varenjem zbog preteranog unosa hrane, a farmaceuti ističu da povećani unos hrane i pića koja su sastavni deo uskršnje i slavske trpeze predstavlja stres za ceo organizam.

Farmaceut Rada Jakovljević kaže za Tanjug da naglo unošenje prekomerne količine alkohola i veće količine holesterola posebno opterećuju jetru i žučni sistem, pogotovo ako već postoje problemi u njihovom radu. Ona navodi da samo jedno jaje sadrži oko 185 mg holesterola.

  • Simptomi opterećenja sistema za varenje kao što su mučnina, gorušica, osećaj da stoji stomak mogu se rešiti samolečenjem uz pomoć farmaceuta, dok pojava temperature i jakog bola ispod desnog rebarnog luka zahteva hitan pregled lekara – ističe Jakovljević.

Navodi da se u slučaju povećanog stvaranja kiseline javlja gorušica i da se preporučuju lekovi koji smanjuju stvaranje hlorovodonične želudačne kiseline, a to su antacidi, blokatori, H2 receptori i inhibitori protonske pumpe, a ako je posledica nedostatka enzima mogu da se uključe i preparati na bazi enzima.

Ističe da je preporuka umerenost, a ako je već došlo do faze prejedanja preporuka je šetnja ili čajevi na bazi nane, kamilice ili kima.

  • Može se uzimati i kisela voda, limunada ili sok od pomorandže – navodi Jakovljević.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakGlumačka radionica Kulturnog centra na festivalu “Majski cvet“ sa predstavom “Sakati Bili sa Inšimana“
Sledeći članakUskoković: Možemo da iznenadimo FMP

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here