Preventivne mere protiv poplave: U planu čišćenje dve reke i dva potoka

1
415
Bratislav Zečević; foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – Članovi Štaba za vanredne situacije u Čačku usvojili su danas preventivne mere koje će se primenjivati u narendom periodu kako bi se smanjili rizici od poplava na četiri reke drugog reda.

Šef Službe za bezbednost i odbranu, održavanje i pomoćno tehničke poslove Bratislav Zečević, izjavio je da je u planu sečenje rastinja sa leve i desne strane obala Ostrovske, Bresničke reke, kao i kanala Slatina i Junato.

Sređivaće se potok Junato od crkve u Prijevoru do uliva u Zapadnu Moravu, kanal Slatina od Ulice Vidosava Kolakovića do uliva u kanal za navodnjavanje, Bresnička reka od donjeg mosta i nizvodno oko kilometar i po. Za Ostrovsku reku plan je da se uredio deo od magistralnog puta Čačak-Kraljevo do uliva u Zapadnu Moravu – naveo je Zečević.

Objašnjava da ukoliko dođe do vanredne situacije sredstva za čišćenje ovih reka i kanala biće preusmerena na kritične lokacije.

Članovi Štaba odredili su 26 javnih i privatnih preduzeća, kao i ustanova za subjekte od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji Čačka.

Zečević je rekao da se svake godine angažuje jedan broj članova Civilne zaštite, dodajući da se radi o nezaposlenim osobama.

Prošle godine smo uredili oko 10 kilometara obala reka, ali zbog elementarnih nepogoda nismo mogli da uradimo više. Radovi su izvođeni na Lozničkoj reci, Lupnjači, kanalu Slatina, Kulinovačkom potoku, Ateničkoj i Trnavskoj reci – naveo je Zečević.

Prema njegovim rečima, od planirana 574 člana Civilne zaštitet, Čačak trenutno ima 167.

Pojedina javna komunalna preduzeća veći su formirala svoje jedinice, tako da Civilnoj zaštiti možemo pridodati još 50 pripadnika. Što se tiče odziva za novo članstvo pripadnika Civilne zaštite, izvesno je slabo, mislim da je naš narod još uvek nema kolektivnu svest koliko je bitno imati 100 odsto popunjenost, obučenost i opremljenosti ovih jedinica opšte namene – zaključio je Zečević.

Izvor: MNA

Prethodni članakSavez za Srbiju Čačak predstavio dosije “Forverk“
Sledeći članakVučić u petak stiže u Gornji Milanovac

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here