Privatni sektor u Srbiji od 1. jula obavezan da prima i čuva elektronske fakture

0
644

Ministarstvo finansija podsetilo je da je od 1. jula privatni sektor u Srbiji obavezan da primi i čuva elektronske fakture iz javnog i privatnog sektora.

Kako je precizirano, te obaveze ispunjavaju se korišćenjem sistema elektronskih faktura na OVOJ adresi.

Od trenutka registracije se primenjuju sva prava i obaveze propisane Zakonom o elektronskom fakturisanju, što između ostalog podrazumeva da sve poslate i primljene elektronske fakture imaju svojstvo verodostojnih isprava – saopštilo je Ministarstvo.

Primalac e-fakture proverava poslatu e-fakturu pristupom sistemu elektronskih faktura i prihvata je ili odbija u roku od 15 dana od dana prijema te fakture.

Ako primalac e-fakture koji je subjekt privatnog sektora ne prihvati ili ne odbije izdatu elektronsku fakturu, neposredno ili preko informacionog posrednika, primalac će, po isteku navedenog roka, biti ponovo obavešten da je e-faktura izdata.

U slučaju da ne prihvati ili ne odbije elektronsku fakturu u roku od pet dana od dana dobijanja ponovnog obaveštenja da je elektronska faktura izdata, e-faktura će se smatrati odbijenom.

Od 1. maja obaveza korisnika javnih sredstava, kojih je 10.609 je da primaju i čuvaju elektronsku fakturu, i da izdaju tu fakturu drugom subjektu javnog sektora. Tada je nastupila obaveza i subjekata privatnog sektora, kojih je trenutno 46.181 u sistemu, da izdaju e-fakturu subjektu javnog sektora.

Od 1. maja kroz sistem je do sada prošlo 993.882 elektronskih faktura, navodi Ministarstvo. Obavezno izdavanje i čuvanje elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupiće 1. januara 2023. godine.

Ministarstvo ističe da je korišćenje sistema e-faktura besplatno. Kao benefite efaktura navode ubrzanje procesa rada i poslovanja i obezbeđivanje veće pravne sigurnost svim poslovnim subjektima.

Novi sistem razmene faktura omogućava i bržu naplatu između privrednih subjekata, uz pozitivan uticaj na smanjenje pojedinih troškova koja sada snose preduzeća – navodi ministarstvo.

Izvor: Danas

Prethodni članakU Čačku i Moravičkom okrugu ne raste broj novozaraženih
Sledeći članak“Cene goriva su naduvane, ne određuju se na osnovu cene sirove nafte, kako se tvrdi“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here