Privrednici iz “Unije Čačak 2000“ pisali vlasti i opoziciji: Ovo su najveći problemi srpske privrede

0
1311

ČAČAK – Poslodavci “Unije Čačak 2000“, uputili su otvoreno pismo parlamentarnim strankama u kom ističu da postoji nekoliko problema koji koče normalno funkcionisanje privrede, a kojima ni jedna politička grupacija nije do sada posvetila posebnu pažnju.

U pismu koje je Upravni odbor “Unije Čačak 2000“ potpisao još 17. oktobra, a medijima dostavljeno danas, obraćaju se vlasti i opoziciji.

Kao probleme navode neadekvatnu organizaciju udruživanja dela privrede iz kategorije mikro, malih i srednjih privrednih društava, preduzetnika i komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava (MMSPP) i komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, zatim neekonomski, precenjen devizni kurs dinara, nefunkcionalno organizovanu državnu upravu, lošu selekcija pri zapošljavanju u državnom sektoru (partijsko zapošljavanje), kao i korupciju na svim nivoima.

Kada je reč o organizovanosti udruživanja MMSPP i poljoprivrednih gazdinstava, u Uniji ističu da sektor MMSPP učestvuje u stvaranju BDP-a sa više od 60 odsto i zapošljava više od milion radnika, a nema institucijalno mesto u našem društvu, izuzev kao statistička kategorija.

Ako ovoj kategoriji dodamo i komercijalna poljoprivredna gazdinstva, za koja nismo uspeli da dođemo do odgovarajućih podataka, stanje postaje još ozbiljnije i gornje cifre su daleko veće – navode poslodavci.

Naime, Zakonom o komorama Srbije koji je donet 2015. godine uvedeno je obavezno članstvo za sva privredna društva bez prava neposrednog izbora svojih predstavnika u komorske organe, a za preduzetnike kolektivno članstvo preko opštih udruzenja.

Nažalost, kako ističu, ovo se odnosi samo za ona opšta udruženja koja su registrovana u Privrednoj komori Srbije (PKS), koja od ukupnog broja preduzetnika okupljaju samo par procenata od ukupnog broja.

Ostali preduzetnici, kojih u Srbiji ima oko 210.000, nisu članovi opštih udruženja preduzetnika, jer ne vide smisao članstva u udruženjima koja nemaju mesto u telu javnog prava, objašnjavaju u “Uniji Čačak 2000“ i dodaju da su van svakog institucionalnog organizovanja.

Regionalnim komorama je ukinut status pravnog lica, a imovina koju su stvorile generacije privrednika, preneta u vlasništvo PKS. Tim promenama je naša Komora postala državna institucija, a ne udruženje privrednih subjekata na regionalnom nivou.

Ovim Zakonom je, kako se navodi, praktično razbijen preduzetnički sektor MMSPP.

Kod nas je “preduzetnik” fizičko lice koje ima registrovanu ekonomsku delatnost. U svetu se pod zakonskim pojmom “preduzetnik” podrazumeva svako lice koje svojim sredstvima obavlja neku ekonomsku delatnost, bez obzira na formu organizovanosti, to jest da li je privredno društvo, akcionarsko društvo ili druga organizaciona forma. U zemljama sa uspešnom privredom u okviru privredne komore, posebno je organizovan mali i srednji biznis, a posebno krupni biznis, što je potpuno logično, jer su njihove filozofije i model poslovanja različiti – piše u saopštenju.

Iz Unije Čačak 2000 predlažu da se PKS transformiše u Zajednicu regionalnih komora za trgovinu i industriju, kojom upravljaju regionalne komore kao njene bazne organizacione jedinice, po modelu zapadnih zemalja, zatim da se vrati imovina i status pravnog lica regionalnim privrednim komorama.

Predlog je i da sve komore, kako regionalne, tako i Zajednica regionalnih komora imaju mesto u telu javnog prava, da direktni članovi komora budu svi privredni subjekti, da se regionalne komore organizuju po najvišim demokratskim principima tako da osnovna jedinica regionalnih komora bude strukovno udruženje sa statusom pravnog lica i mestom u telu javnog prava.

U Uniji Čačak 2000 navode da se od 2005. do 2018. godine u Srbiji vodi poltika neekonomskog deviznog kursa, pa je tako došlo do situacije da cene na malo porastu za 80 odsto više od deviznog kursa dinara prema evru. Na ovaj način su uvozni proizvodi pojeftinili za 80 odsto u odnosu na domaće. Ovakvom politikom, kako ističu, drastično se smanjila konkurentnost domaće privrede.

Najnormalnija stvar bi, kako kažu, bilo da devizni kurs dinara zavisi od domaće inflacije i platnog deficita.

Srbija je uvek imala visok platni deficit koji se pokrivao, i danas se pokriva iz drugih izvora: deviznim kreditima, raznim donacijama, prodajom društvenog kapitala, stranim investicijama i slično. Nerealan kurs dinara daje pogrešnu sliku celokupnog stanja privrede. Destimuliše domaću proizvodnju a stimuliše uvoz, što će jednog dana doći na naplatu. Deficit u spoljnotrgovinskom poslovanju biće sve veći – piše u saopštenju.

Po ovom pitanju predlažu vezivanje kursa evra za kretanje inflacije, to jest zaustaviti veštačko jačanje dinara, zatim postepeno ići ka realnom deviznom kursu, stimulisati, to jest delimično obeštećivati neto izvoznike, jer samo oni vraćaju devizne obaveze i izjednačiti uslove poslovanja za sve privredne subjekte: domaće i strane, male, srednje i velike.

Ističu i da vlasti ne bi trebalo da imaju nikakav uticaj na sastav stručnih službi.

Mora se uspostaviti sistem koji onemogućava loše selektovano zapošljavanje (partijsko zapošljavanje) i dovođenje kadrova koji ne mogu odgovoriti vremenu u kojem radimo i živimo. Treba uspostaviti dijalog svih učesnika u produkcionom lancu, a odnosi između lokalnih samouprava, sindikata i poslodavaca treba da se usklađuju preko Socijalno-ekonomskih saveta koji se moraju formirati – zaključuje se u saopštenju “Unije Čačak 2000“.

Izvor: MNA

Prethodni članak“Atenik komerc“ gradi proizvodnu halu od 7.000 kvadrata
Sledeći članakZemunci kraj Morave zaleđeni na minus 38

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here