Monografija “Profesor sa Morave“, posvećena Aleksandru Stefanoviću

1
594

ČAČAK – U prepunoj sali Skupštine grada predstavljena je monografija „Profesor sa Morave“, posvećena košarkaškoj i sportskoj legendi Čačka Aleksandru Stefanoviću, popularnom Acu Pušu.

Na promociji je istaknuto da je profesor Stefanović seme košarke i pedagogije iz koga su iznikla najveća imena našeg grada: Radmilo Mišović, Dragan Kićanović, Željko Obradović i mnogi drugi koji su se istkali i zbog kojih je Čačak prepoznatljiv u celom svetu.

Tokom zanimljivog sportsko-književnog događaja naveden je zanimljiv podatak koji na slikovit način govori o značaju lika i dela profesora Stefanovića, a to je da se u dosadošnjoj prebogatoj istoriji Čačka samo deset znamenitih Čačana mogu pohvaliti posedovanjem monografije o svom životu.

Profesor Stefanović je rođen 31. oktobra 1931. godine. Čačak je, kako je istaknuto, napuštao samo dva puta, kada je učio srednju fiskulturnu školu i kada je služio vojni rok. U čačanskoj Gimnaziji proveo je nepunih 38 godina kao profesor fizičkog vaspitanja. Za prvi tim košarkaškog kluba Borac igrao je punih sedam sezona. Bio je najbolji strelac tima kada je Borac 1952. godine prvi put igrao u Prvoj ligi tadašnje države.

Seniorski tim kao trener predvodio je više od deset godina, a u KK Borac radio je nekoliko godina i kao trener ženske, kao i ekipa pionira i juniora. Takođe, nekoliko godina bio je i kondicioni trener FK Borac.

Profesor Stefanović je i novinar i publicista sa najdužim stažom u gradu na Moravi. Potpisao je nekoliko hiljada članaka, izveštaja, reportaža.

Autor monografije “Profesor sa Morave“ je Svetislav Marković.

Izvor. Morava info

Prethodni članakPredstavljanje knjige “Istorija Srba za decu u 100 priča“
Sledeći članakDelovi Čačka danas ostaju bez struje

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here