Prošla godina katastrofalna za voćarstvo, najgora u poslednjih 30 godina

1
691

Protekle godine smo, zbog loših vremenskih prilika, imali 260.000 tona voća manje nego 2022. Iako se loše vremenske prilike ponavljaju iz godine u godinu, 2023. je bila posebno katastrofalna, kako stručnjaci kažu, najgora u poslednjih 30 godina.

Davor Gorinović iz Tavankuta i njegova porodica bave se voćarskom proizvodnjom od 2000. godine, a savremen zasad višanja zasnovali su 2015. godine videvši dobru priliku za razvoj. Međutim, poslednjih godina situacija i voćarskoj proizvodnji je sve teža.

  • Ulaganja su sve veća, repromaterijal je sve skuplji i cena radne snage je veća. što se tiče cena proizvoda, ne ide „na gore“, drži se na određenom nivou – kaže Gorinović.

Pored visokih troškova proizvodnje, nepovoljne vremenske prilike uticale su da prošle godine imamo drastično smanjenje voćarske proizvodnje.

  • Veliko je smanjenje voćarske proizvodnje u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu, negde oko 260.000 tona. Najveće smanjenje imali smo kod šljive, oko 130.000 tona, kod jabuke 105.000 tona – kaže prof. dr Zoran Keserović, predsednik Naučnog društva voćara Vojvodine.

Stručnjaci kažu da je pojava visokih zimskih temperatura poslednjih godina već postala uobičajena pojava dodajući da voćari moraju da prilagode proizvodnju novim vremenskim uslovima.

  • Prilikom podizanja novih zasada treba voditi računa o lokalitetu, pre svega da se pažljivo bira mesto sadnje za voćne vrste koje su osetljive na mrazeve – kaže prof. dr Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu,

Proizvođači napominju da na sve moguće načine pokušavaju da doskoče novim uslovima proizvodnje, a stručnjaci se nadaju da će ova godina biti bolja od prošle.

  • Ostavili smo rezudbu za kraj, da bi pupoljci što kasnije krenuli – naveo je Gorinović.

Izvor: RTV

Prethodni članakNakon što je Vučić tražio, Đukić Dejanović najavila preispitanje pravilnika o ocenjivanju
Sledeći članakOvaj deo teritorije Čačka u sredu neće imati struju

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here