Prošle godine u Srbiji rođeno najmanje beba od Drugog svetskog rata

10
513
Foto: Pixabay

U Srbiji se svake godine rađa sve manje beba. Podaci Zavoda za statistiku kažu da je prošle godine rođeno 60.813 beba, što je za 1.437 beba manje u odnosu na 2022. godinu (62.250), odnosno za 2,3 odsto.

To je najmanje živorođenih beba od Drugog svetskog rata na ovamo. Država je značajno povećala novčana sredstva koja se izdvajaju za rađanje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, ali to nije moglo da poveća broj rođenih beba. Demografi kažu da je to neminovnost koja nas čeka i narednih godina, jer je osnova za rađanje sve manja, sve je manje žena u reproduktivnom periodu.

Gordana Bjelobrk, načelnica Odeljenja za demografija u Republičkom zavodu za statistiku kaže da Srbija nema dovoljno žena koje će obezbediti prostu zamenu generacija.

 • Poslednji podaci iz 2022. godinu kažu da Srbija ima 1.410.619 žena koje su u fertilnom periodu, starosti od 15-49 godina. A 1972. godine, pre 50 godina, imali smo 2.032.000 žena. Broj žena u reproduktivnom periodu za 50 godina smanjen je za 621.000. Promenjene su reproduktivne norme, kada se žene danas teže odlučuju na rađanje trećeg i četvrtog deteta. Zato država preduzima mere populacione politike, daje podsticaj ženama da se ipak odluče na rađanje većeg broja dece – rekla je Bjelobrk za Euronews Srbija.

Kako je navela, tek treba da se urade analize, koliko je žena prošle godine rodilo treće, četvrto dete, koliko se žena sa završenim fakultetom fakultetom odlučilo da ima više dece.

 • Ovaj pad rođene dece bi bio sigurno veći da nije bilo podsticajnih mera države za rađanje dece. Manji broj rođene dece je neminovnost, jer je sve manje žena u reproduktivnom periodu. Nemamo žene na koje utiču te mere – navela je ona.

Negativan prirodni priraštaj (razlika broja umrlih i rođenih) prvi put je zabeležen u Vojvodini 1989. godine, a u Centralnoj Srbiji (bez podataka za Kosovo) 1992. godine. To znači da već tridesetak godina Srbija ima negativan prirodni priraštaj ili više umrlih u odnosu na živorođene svake godine.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakSudar automobila i kamiona u Mršincima, dva muškarca prebačena u bolnicu
Sledeći članakVladan Matijević: Romanom “Pakrac“ vratio sam se junacima sa margine

10 KOMENTARA

 1. Vi stariji ste stvarno prsli ako mislite da neko hoće da rađa decu u svetu koji ste vi stvorili?
  Pogledajte na šta nam liči država. Nema lekara, nema nastavnika.. To je sve odgovornost vaše generacije, a vi nastavite da uništavate sve, pa ne da nećete unuke da imate, nego će i deca da vas napuste.
  I da pre ću da nemam decu, nego da ih gajim onako kako sam ja odgajana!

 2. Početak negativnog prirodnog priraštaja je nepogrešivo vezan za početak propasti države i naroda koji je dopustio da ga najlošiji u svakom smislu,predvode,već 30 godina.Svi naši ratovi,krađe,laži,falsifikati,zablude,bekstvo u inostranstvo,propast obrazovnog sistema i slom vrednosti i morala,dovešće do toga da će sredinom sledećeg veka na ovim prostorima biti ljudi nekog drugog naroda,jer nas više neće biti.A što se tiče vas,koji mislite da su kučići krivi,treba da se stidite,nisu deca i kučići krivi,već svi MI..

 3. Nece gospodje da radjaju. A Imaju sve uslove. U odnosu na nas koje smo radjale po 3 ili 4 oro dece. Ako lazem, ispitajte. Plase se za liniju, da se ne ugoje. A sve su gotovo anoreksicne. Glavna tema je kilaza, dijeta. Muka me hvata. Moja cerka 4 God u braku I kaze jos je rano za decu, da prozivimo. Pitam se u cemu im se sastoji zivot. Radije setaju kucice nego decu.

 4. To je dokaz malodušnosti novih generacija jer su im preci živeli u gorim uslovima a ipak stvarali porodice i uživali u deci. Sada, zahvaljujući najviše suptilnoj propagandi, besomučnoj kampanji usmerenoj ka mladima, umesto dece u kuće su se uselili kerovi, protiv kojih ništa nemam dok su samo kerovi a ne substitut za porodicu! Jadno smo vreme dočekali.. a roditelji.. zbunjeni. Kako se boriti sa nevidljivom silom?

  • Alal vera, 100% ste u pravu. Dopada mi se stil kojim ste to rekli. Totalno sam neprijatno iznenadjen ovim podatkom. Zakljucujem da nase mlade zene omnemaju empatiju prema deci. Vise vole kucice od dece. Steta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here